Početna Društvo „Jadran“ ostaje u Crnoj Gori: Proslava 85 godina „škole pod jedrima“

„Jadran“ ostaje u Crnoj Gori: Proslava 85 godina „škole pod jedrima“

4

Prijemom na školskom brodu “Jadran”, ukotvljenom na tivatskim Pinama, sinoć je obilježeno 85 godina čuvenog jedrenjaka Mornarice Vojske Crne Gore.

Domaćin prijema, ministar odbrane, mr Predrag Bošković, poručio je da će školski brod Jadran ostati u Crnoj Gori, da se jedrenjak duboko saživio sa Tivtom i cijelim Bokokotorskim zalivom, te da će sigurno nadživjeti mnoge generacije i još dugo dočekivati nove mornare u misiji obuke pomorskim vještinama.

Bošković je naglasio da je „Jadran“ imao u istoriji i svijetlih i manje svijetlih trenutaka, kao što su bila ratna vremena od 1943. do 1946. godine:

– Uvjeren sam da je među najsvjetlijima upravo ovo vrijeme – zaključio je ministar Bošković, podsjećajući da je Vlada Crne Gore uložila velika sredstva kako bi brod zasijao u najljepšem ruhu, kao zalogu za buduće plovidbe i službu novim generacijama.

– Biti član posade “Jadrana” uvijek je bila posebna čast – istakao je komandant „Jadrana“, kapetan korvete Zoran Ivanovski.

On je podsjetio na istorijat jedrenjaka, na mnoge plovidbe Jadranskim morem, ali i na 23 međunarodna krstarenja Crnim, Sjevernim, Sredozemnim, Crvenim morem, pa i Atlantskim okeanom, sve do Bostona i Njujorka…

– Ovog neumornog veterana činimo modernim gdje je to moguće, a čuvamo našu tradiciju tamo gdje je to naša obaveza – zaključio je komandant „Jadrana“.

Predsjednik opštine Tivat, dr Siniša Kusovac, je kazao da brod predstavlja zaštitni znak Tivta i cijelog Bokokotorskog zaliva.

Svečanosti na brodu prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore, sa načelnikom, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore,  sa komandantom Mornarice, kapetanom bojnog broda, Veskom Tomanovićem, jedan broj nekadašnjih komandanata jedrenjaka, vojni penzioneri, kao i bivši članovi posade „Jadrana“ na službi u Vojsci Crne Gore.

Pored predstavnika tivatske, na obilježavanju 85. rođendana Jadrana, bili su i iz ostalih primorskih opština, kao i institucija čija je djelatnost vezana za pomorstvo.

Nastupili su učenici Muzičke i Osnovne škole iz Tivta, dok je prethodno Gradska muzika svirkom od zgrade opštine do Pina najavljivala događaj.

„Jadranove“ godine

Jedrenjak Jadran izgrađen je u brodogradilištu „H.C. Stulcken & Sohn“ u Hamburgu, u Njemačkoj, 1933. godine, po narudžbi Mornarice Kraljevine Jugoslavije. U luku Tivat je uplovio 16. jula te godine, dok je Kraljevskoj Mornarici predat 19. avgusta, datuma koji se računa kao njegov rođendan, jer je tada dobio ime.

Do Drugog svjetskog rata, izvršavao je namjenske zadatke obuke pomorskog kadra. Drugi svjetski rat proveo je u Italiji, pod imenom „Marko Polo“, da bi kraj rata dočekao služeći kao most na jednom od venecijanskih kanala.

Potpuno ruiniran, vraćen je u Jugoslaviju 1946. godine, nakon čega je u tivatskom Arsenalu obavljen prvi od nekoliko velikih remonta broda. Tokom socijalističkog perioda, bio je u sastavu Jugoslovenske ratne mornarice. Posljednji veliki remont, okončan je prošle godine.

Brod „Jadran“ je u sastavu Mornarice Vojske Crne Gore i služi za obuku pripadnika MVCG u pomorstvu, navigaciji i brodskom pogonu, ali i učenika pomorskih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

4 Komentari

 1. Kuku nama s njima !!!
  Oni ili su bezobrazni ili su maloumni !!!
  Nisu još shvatili da se ništa ne pitaju jer su ucijenjeni…
  Među prvima su priznali Kosovo,uveli sankcije Rusiji,
  poslali vojnike na Kosovo,oficira u Knin a brzo će i Jadran u Split…
  Živi bili pa vidjeli jer čujem danas da su Hrvati izričiti da je Jadran njihov.
  To je njihova nezavisnost i samostalnost…..
  Prodane duše sram ih bilo istorija će ih zapamtiti kao najveće
  izdajnike Crne Gore u “povijesti”…

  4
  1
 2. Xa, xa, xa, ‘ajde to i dokažite sa jednim zvaničnim putovanjem i posjeti Splitu. Ako se posada broda vrati sa brodom u Crnu Goru onda vam možemo vjerovati, a ka ću vam se javno izviniti što sam sumnjao u vašu iskrenost na svim bilbordima u Crnoj Gori sa mojim punim imenom, prezimenom i profilnom fotografijom.

  11
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code