Početna Sport Jadran uručio najveće priznanje kluba Borisu Čukvasu

Jadran uručio najveće priznanje kluba Borisu Čukvasu

4

Vaterpolo plivački klub Jadran Carine, sa Škvera, nikada ne zaboravlja one koji su ispisali istoriju kluba zlatnim slovima. Na sjednici Skupštine kluba, održanoj 29. oktobra 2018. godine, donijeta je odluka o dodjeli najvećeg priznaja Jadrana Carine, “Počasni član kluba”.

Priznanja su uručena 26. decembra prošle godine, a Borisu Čukvasu, koji tada nije bio u Herceg Novom, predsjednik Skupštine kluba, Boro Mračević uručio je priznanje u Beogradu.

Picerija i restoran

Čukvas je istakao da mu je mnogo drago zbog priznanja.
“Prije svega, znam šta je Jadran meni bio od moje jedanaeste godine kada sam došao na Škver i svjestan sam toga šta sam ja bio Jadranu”, rekao je Čukvas.

Dodao je da mu priznanje znači puno.
“Škver i Jadran su za mene bili i ostali nešto najljepše u životu. Mladost sam proveo tamo, to su najljepše uspomene”, zaključio je Čukvas.

Kao igrač Jadrana bio je registrovan od 2. juna 1949. godine. U beogradski Partizan je prešao 1960. godine. Bio je trener i igrač Partizana od 1961. do 1967. Sa “crno bijelima” osvojio je četiri titule prvaka Evrope. Nakon toga, bio je i dvije godine selektor reprezentacije Jugoslavije. Jedan od najboljih bekova Jadrana i reprezentacije Jugoslavije životni put vezao je za turizam.

Čukvas je sa Jadranom ostvario značajne rezultate. Učestvovao je i na zimskom prvenstvu 1959. godine i odigrao četiri utakmice, postigao dva gola. Zatim je godinu kasnije odigrao sedam utakmica i upisao pet golova.

Na državnim prvenstvima, za Jadranaše, odigrao je ukupno deset sezona, 102 utamice na kojima je postigao ukupno 57 golova. Tokom prvenstva 1951. godine, odigrao sedam utakmica i postigao dva gola. I 1952. godine odigrao je sedam utakmica u kapici Jadranovih boja, i upisao pet golova. Godine 1953. Čukvas je odigrao deset utakmica za tim sa Škvera i postigao tri gola, a 1954. Upisao je 14 utakmica i pet golova. Godinu kasnije zaplivao je za Jadran na 14 utakmica i tri puta bio precizan za pogodak. I 1956. Bio je dio vaterpolo tima Novljana na dreset utakmica, upisao je tri gola. Čukvas je 1957. godine za Jadran odigrao deset utakmica i bo precizan sa šest golova. Na deset utakmica postigao je 11 golova 1958, a naredne godine odigrao je deset utakmica i upisao devet golova. I 1960. godine, na državnom prvenstvu, odigrao je deset utakmica za Jadranaše i postigo sedam golova.

Titule državnog prvaka Čukvas je osvojio sa Jadranom 1958. i 1959. godine. U svojoj bogatoj vaterpolo istoriji ima upisan osvojeni Prvi zimski vaterpolo KUP FNRJ 1959. godine.
Sa reprzenatcijom Jugoslavije učetsvovao je na Evropskom prvenstvu 1958. i 1962. godine. Četvrto mjesto zauzeo je sa reprezentacijom na Olimpijskim igrama, u Rimu, 1960. godine. Takođe, bio je učesnik i Mediteranskih igara 1959. i 1963. godine, kao i na Univerzijadi 1957. i 1961. godine.

4 Komentari

 1. Sjećam se da sam kao dijete početkom šezdesetih išao na noćne utakmice “Jadrana”. Kada se igralo protiv “Partizana” novska publika je gromoglasno skandirala: “POPE PRODANI-POPE PRODANI…”

  10
  1
 2. Postovani Anonimouse,
  Ugledacu se na Vas pa se necu ni ja predstavljati.Moram Vam reci da se cine konkretni koraci da se veliko klupsko priznanje uruci i prof.Siljku.On je nazalost ozbiljno bolestan,tesko se krece i jos teze komunicira,tako da ako se to do sad nije desilo desice se vrlo brzo.Raspitacu se i nekom zgodnom prilikom cu Vam to i saopstiti.Sigurni budite da ovaj klub ne zaboravlja svoje velikane.Koliko cujem po gradu spremaju se jos neke akcije koje ce potvrditi sve ovo o cemu mi sad polemisemo.Jos jednom ce se nas klub predstaviti u punom sjaju.

  2
  3
 3. Redovno, kao stari Novljanin, pratim što se radi u ” Jadranu” i sa ” Jadranom”. Jedan sam od onih koji smatraju da je taj ružni prirepak ” Carine” nedostojan ” Jadranu”. No, drugi je razlog mog pisanja. Pitam upravu ” Jadrana” kada su komunicrali velikog vaterpolistu, člana ” Jadrana”, velikog profesora i naučnika u Americi Dragoslava Šiljka? Velika je sramota na rukovodstvu ” Jadrana” ako nijesu kontaktirali dr. prof. Šiljka. Jeste da je on star čovjek ( godinu stariji od Čukvasa) , ali nikada ne treba zaboraviti da je on sa pok. Muškatirovićem dolazio iz Beograda da brani boje ” Jadrana”.

  14
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code