Početna Sport Jadranovo priznanje prvom Novljaninu zlatnom olimpijcu, Dejanu Daboviću

Jadranovo priznanje prvom Novljaninu zlatnom olimpijcu, Dejanu Daboviću

8

Vaterpolo plivački klub Jadran Carine sa Škvera, nije dozvolio da u zaborav ode ono što je jedinstveno, što ima poseban značaj za istoriju kluba i grada. Iako su mnoge godine prošle, Jadran vidi sjaj prve zlatne olimpijske medalje u Herceg Novom, koju je donio Dejan Dabović sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1968. godine, u Meksiku.

Na sjednici Skupštine kluba, održanoj prošle godine, donijeta je odluka o dodjeli najvećeg priznanja  Jadrana Carine, “Počasni član kluba”.

U decembru na dodjeli proznanja, Dabović nije bio prisutan u Herceg Novom, pa se predsjednik Skupštine kluba, Boro Mračević, sa njim sastao u Beogradu.

Dabović je istakao da mu je čast i zadovoljstvo primiti ovo priznanje.

Uspješan golgeter u Jadranu, Partizanu, Primorju, reprezentaciji

Kao igrač Jadrana bio je registrovan od 14. jula 1957. godine. Nakon Jadrana, nosio je vaterpolo kapicu beogradskog Partizana, sa kojim je bio višestruki prvak države.

Igrao je i za riječko Primorje. Njegove vaterpolo majstorije našle su mjesto i u italijanskim klubovima. Bio je trener u Rijeci, a na vaterpolo put izveo je i mlađe kategorije Partizana. Takođe, kao trener doprinio je i svome rodnom klubu Jadranu.

Na zimskom prvenstvu, za Jadranaše odigrao je ukupno šest sezona, 33 utakmice i postigao 30 golova. Dvije utakmice odigrao je 1962. godine, a godinu kasnije sedam, na kojima je upisao deset golova. Zatim je i 1964. godine bio nezaustavljiv, na sedam utakmica dao je osam golova. Dabović je godinu kasnije, u kapici Jadrana, odigrao četiri utakmice i dao gol. Potom je 1966. upisao sedam utakmica sa 11 golova, a godinu nakon teodigrao je šest utakmica i upisao deset golova.

Na državnom prvenstvu, za šampiona sa Škvera, Dabović je odigrao šest sezona, odnosno 74 utakmice i postigao 65 golova. Odigrao je 11 mečeva 1962. godine, a 13 naredne, kada je postigao i devet golova.

Zatim je 1964. na deset odigranih utakmica postigao pet golova. Dabović je bio odličan i 1965. kada je na 14 utakmica zatresao mrežu protivnika 12 puta. Njegovi šutevi ostali su upamćeni i naredne godine, kada je na 12 utakmica upisao 11 golova. Zatim je i 1967. bio uspješan, odigrao je 14 utakmica i 28 se upisao u listiu strijelaca.

Dabović je sa reprezentacijom Jugoslavije učestvovao na Olimpijskim igrama 1968. godine, u Meksiku, kada se i okitio se zlatnom medaljom. Potom je i 1976. bio učesnik Olimpijskih igara u Montrealu, gdje je sa reprezentacijom osvojio peto mjesto.

8 Komentari

 1. Svaka vam čast, na priznanju, trudu i poštovanju prema legendama.
  Nadam se uskoro i nekom priznanju za neumornog radnika, velikog igrača i organizatora, Bora Mračevića.

  2
  1
 2. Malo je tako dobrih ljudi kao što je Dejo Dabović. O njegovom kvalitetu kao vaterpoliste govore medalje i titule koje je osvojio sa reprezentacijom i klubovima za koje je igrao! Sve čestitke Jadranu za dostojno odavanje priznanja svojim legendama!

 3. Prije koju godinu sam ljeti uz more vidio čovjeka koji mi se učinio odnekud poznatim…
  I onda sam se dosjetio!
  Tako nebeski plave oči ima samo jedan Novljanin – Dejan Dabović!
  Nisam ga bio decenijama vidio…

 4. Svaka čast za Jadran! Primjer gradu i svima kako treba poštovati one koji su davno završili svoje igračke karijere,a ispisali istoriju.

  13
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code