Početna Društvo Jak vjetar “oljuštio” stablo eukaliptusa u Igalu

Jak vjetar “oljuštio” stablo eukaliptusa u Igalu

6

Jučerašnje dvadesetominutno nevrijeme, iako kratko i intenzivno, sa najvećim udarom sjevroistočnog vjetra od 35m/s, nije srećom prouzrokovalo nikakve materijalne štete. Međutim, čitalac Radija Jadran dostavio nam je fotografije i video snimke starog stabla i oštećenog eukaliptusa u Titovom parku, ispod Instituta Igalo.

Naime, stablo je skoro potpuno ogoljeno, a njegova kora, u komadima, svuda po zemlji. Osim toga, među nadzemnim djelovima korijenja, bilo je dosta sitne plastične ambalaže, što je sve ukazivalo na eventualni vandalski čin.

„Preko 30 godina taj park naročito to stablo ulijeva neki mir i daje energiju. Veličanstveno izgleda u svoj onoj  džinovskoj veličini i nije mi bilo prijatno kad sam ovo vidio. Zaista sam u trenutku pomislio da se neko drznuo da mu nekim sječivom „skida“ koru“, priča nam čitalac.

Eukaliptus je star preko 100 godina, a o njemu, kao i kompletnom hortikulturnom uređenju parka brine Institut Igalo. Šefica Službe održavanja parkova i plaža u Institutu, inženjerka hortikulture, Svetlana Pavić, objašnjava da nema razloga za brigu:

„To stablo je staro preko 100 god i njegova kora je tanka, a ona se „guli“ tokom čitave godine u različitim periodima sama, jer se tako mijenja. Ovoga puta jak vjetar samo je ubrzao taj proces. Obišla sam stablo i jutros i mogu reći da nema namjernih oštećenja nožem ili nekim drugim sječivom“, kazala je ona.

Inače, stablo eukaliptusa i ovog ljeta „suncobran“ je turistima koji pod njim provedu dan ili nekoliko dana na moru, na kraju Igala.

 

6 Komentari

 1. Ovo je jako čudna pojava, moje mišljenje je da je to prirodno, ali se nije nikada desilo da ja znam. Znači kora eukaliptusa se promjenila i na Škveru, odnosno otpala. Da li neko od botaničara ima objašnjenje?
  Hvala

 2. Ovo zaista cudno izgleda. Mozda je neko namjerno ogulio koru drveta koja mu je bila potrebna iz nekog razloga. Trebalo bi ovo opet provjeriti, napraviti fotografije trenutnog stanja i redovno kontrolisati promjene.

  7
  11
 3. A borove u parku u Igalu pitanje dana kada ce unistiti vatra od standova kukuruza i slicnog. Zaista bi trebalo na psihijatrijsko posmatranje onog ko je dozvolio ono u preljepom parku u Igalu. Posle Turisticka organizuje desavanja u Parku koje i kada je mediteranska muzika uz onaj vasar od standova izgleda u najmanju ruku jezivo.

  20
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code