Početna Ekonomija JAMES WILSON: DO SADA ULOŽENO PREKO 40 MILIONA EURA U PORTONOVI

JAMES WILSON: DO SADA ULOŽENO PREKO 40 MILIONA EURA U PORTONOVI

0

Oko 60 % zemlje koja se nalazi na gradilištu budućeg luksuznog rizorata u Kumboru nije prirodna i mora se prilagoditi za sljedeće etape projekta, pa je za taj posao potrebno još 3 mjeseca – rekao je gostujući u kontakt programu Radija Jadran izvršni direktor kompanije, Azmont James Wilson.

Iako je veliki dio neeksplodiranih sredstava uklonjen, oko 6000 kg, još sve nije sasvim očišćeno iz akvatorijuma i prostora bivše kasarne u Kumboru.
– Juče smo otkrili tri manje naprave i radimo na njihovom uklanjaju. Podmorje je takođe prepuno metalnih predmeta i uklanjamo ih već 4 nedjelje, kaže Wilson, ali ističe i da je to normalan proces rada, iako bi građani htjeli da što prije vide objekte iznad zemlje. On otkriva da će se to desiti tokom ljeta.
Do tada puno posla predstoji pod zemljom, kao i na ojačavanju čitavog terena, jer niče novi grad.
Luksuzni rizort, jedinstven u Evropi, koštaće preko pola milijarde eura, a do sada je već utrošeno između 40 i 45 milona – potvrđuje Wilosn.
– Dato je 10 ipo miliona eura Vladi, uplaćen je novac i za zakup zemljišta za narednih 45 godina, dosta novca usmjeravamo na dizajnere, inženjere iz inostranstva, a veliki dio sredstava otišao je i na uklanjanje i rušenje objekata, kao i na montažno postrojenje za proizvodnju betona – kazao je Wilson.

OD IDUĆE SEDMICE ZEMLJANI RADOVI, PA GRADNJA MARINE

Obimniji zemljani radovi počinju već od ponedjeljka. Stižu brojni kamioni i mašine koje će raditi na otklanjanju loše zemlje, a onda slijedi priprema za ojačavanje tla.
U narednoj etapi projekta biće napravljena morska ograda, nakon čega će uslijediti izgradnja marine od 250 vezova, ali prije svega moraju biti sigurni da je zemlja čvrsta i jaka.
– Vodene cijevi koje idu do Luštice moraju biti zamjenjene – kaže Wilson – ali ne smiju biti oštećene kako stanovništvo ne bi doveli u situaciju da ostanu bez vode.
Takođe, u ovom početnom periodu biće izmještene i kanalizacione cijevi i pripremljeno sve za sljedeću zimu, kada je riječ o odvođenju atmosferskih voda.
O priključivanju Herceg Novog na Regionalni vodovod i mogućem učešću „Azmont”-a u tom dugoočekivanom poduhvatu, Wilson nije htio da govori, jer kako je rekao, traju pregovori sa opštinom. On ima iskustva s nestašicom vode i u drugim evropskim sredinama:
– Dok sam boravio u Portugalu, takođe nismo imali vode, pa sam bio primoran da se kupam u bazenu, ili moru – kaže on.
U svakom slučaju tokom juna kada su redovne restrikcije u Novom zbog čišćenja tunela Plat, u Kumboru će biti postavljene cistjerne, ističe Wilson.

ARANŽMAN SA “VEKTRA BOKOM” I PROMOCIJA PORTONOVOG

Kako će uskoro za Portonovi biti otvoreno veliko gradilište James Wilson je potvrdio potrebu za 6.000 kreveta za njihove radnike. Zato pregovara sa menadžmentom Vektra Boke oko zakupa hotela „Plaža” i „Igalo”.
– Da nije te solucije morao bih da dovezem dva broda, kao što sam to radio u Grčkoj, kad smo radili sličan projekat, gdje su bili smjštetni naši zaposleni, a to nije dobro rješenje.
Portonovi, time i Herceg Novi i Crna Gora, biće uskoro predstvljeni na vrlo važnim svjetskim sajmovima turizma i nekretnina.
– Sljedeće sedmice idemo na sajam turizma u Berlin gdje ću biti jedan od govornika. Predstaviću i hotel i rizort, a nakon toga idemo u Monte Karlo na najveći svjetski sajam nekretnina, što će biti još jedna prilika za promociju kompleksa Portonovi.

KO IMA PREDNOST U ZAPOŠLJAVANJU U AZMONT-U ?

Wilosn negira tvrdnje građana da prednost pri zapošljavanju u kompaniji „Azmont investments” imaju stanovnici drugih gradova Crne Gore.
– Do juče je angažovano oko 300 ljudi, 200 iz Crne Gore, od čega je 70 iz Herceg Novog – rekao je Wilson. Svakog dana se povećava broj zaposlenih. Imali smo ukupno oko 5.000 aplikacaija iz Crne Gore i nemamo dovoljno zaposlenih koji bi sve to i pregledali i obavili razgovore sa onima koji bi da budu angažovani.
On je najavio početak rada Azmontove Trening akademije u Bijelom Polju za 4. mart u kojoj će biti 1.200 polaznika.

PORTONOVI NEĆE BITI GRAD DUHOVA

Na jednu od brojnih dilema ovdašnjih stanovnika – hoće li budući kompleks u Kumboru biti otvorenog tipa, James Wilson tvrdi da će za posjetioce biti slobodno oko 60% rizorta. Cilj im je da on bude otvoren svih 365 dana u godini.
– Nije nam cilj da napravimo grad duhova, sve će biti onako kako sada vidite u Dubrovniku ili Kotoru, koji nisu zatvorenog tipa, nego vrlo otvoreni, tako ćemo funkcionisati i mi. Biće i ekskluzivnih restorana, ali i onih manjih u kojima će biti moguće popiti kafu i za 1 euro, ali i za 20 eura. Naše šetalište će biti jedno od najdužih u Crnoj Gori i svakoga vikenda očekujemo oko 25.000 posjetilaca.
Wilson je napravio računicu o očekivanoj dobiti.
„Na 1.000 kreveta to je 8 novih poslova. Čitav projekat u Kumboru svima će donijeti dobrobit, jača se ekonomija svih dijelova hercegnovske opštine, biće mnogo više turista i stanovnika.
Savjetujem sve Novljane koji imaju sačuvan novac ”pod dušekom” ili u bankama da ih izvade i krenu u investiranje, jer će za to imati dobar osnov u nama – poručio je on.

ZAINTERESOVANOST ZA INSTITUT IGALO I ŠKOLU

U „Azmontu” ne kriju ozbiljno zanimanje za kupovinu većinskog paketa akcija Instituta Igalo. Otkupili su tendersku dokumentaciju i prave studiju izvodljivosti. No, da li će francuska kompanija „Vichy” biti njihov partner ili neka druga u stvaranju konzorcijuma, Wilson nije mogao da kaže.
– Ima i drugih osim njih, jer mi imamo dosta planova za Igalo.
A kakva će biti sudbina nižih razreda OŠ Dašo Pavićić koji rade u Institutu Igalo u neuslovnim prostorijama ukoliko Institut bude privatizovan, Wilson je odgovorio ohrabrujuće za zabrinute roditelje:
– Ukoliko mi budemo vlasnici škola neće biti iseljena bez prethodnih dogovora. No, i prije toga sa roditeljima i direktorom škole razgovaraćemo i iznaći najbolje rješenje. Niko neće biti iseljen, a ako i bude biće to na boljem mjestu.
On je obećao da će nakon intervjua u našem radiju poći i pogledati kako izgleda škola.
– Ne mogu ništa da obećam, ali u zavisnosti od toga šta budem vidio, možda neko rješenje možemo odmah naći – kazao je on.

POSVEĆENOST PROJEKTU PORTONOVI I PRVI RAGBI KLUB “JADRAN PORTONOVI”

Wilson zahvaljuje svima u Crnoj Gori i opštini na velikoj podršci i saradnji i priznaje da takvu „strastvenost” još nije vidio:
– Za 25 godina iskustva koliko imam na ovakvim projektima takvu strast i posvećensot nisam vidio nigdje kao ovdje, u lokalnoj samoupravi, Vladi, političkim strukturama…
On očekuje da će državna studija lokacije za Kumbor biti brzo završena.
– Kada sam došao mislio sam da će za to trebati 2 godine, ali na svu sreću to se radi po vrlo ubrzanoj proceduri. U Njemačkoj bi za taj poduhvat bilo potrebno 5 godina.
Zanimljivo je da će uskoro „Azmont” oformiti i prvi ragbi klub sa zaposlenima iz Crne Gore i Južne Afrike, koji će imati prvu utakmicu u Podgorici 8. marta. Zvaće se „Jadran Portonovi”.
– Ako ima koji jak, a zainteresovan muškarac, neka nam se javi, jer nam nedostaje igrača, pozvao je Wilson.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code