Početna Eco Japanci zainteresovani za unaprjeđenje upravljanja otpadom u Crnoj Gori

Japanci zainteresovani za unaprjeđenje upravljanja otpadom u Crnoj Gori

1

Agencija Vlade Japana – Japan International Cooperation Agency (JICA), spremna je da realizuje projekte koji bi podrazumijevali selektovanje i reciklažu sakupljenog otpada sa plaža ili iz mora, a Javno preduzeće Morsko dobro je na raspolaganju za buduće aktivnosti na unaprjeđenju upravljanja otpadom sa crnogorske obale.To je zaključeno prilikom posjete JP Morsko dobro zamjenika šefa kancelarije za Balkan JICA-e, Takashi Habina. Ova agencija pruža pomoć za razvoj zemljama iz bivše Jugoslavije koje još nisu članice EU.

Kako JICA ima namjeru da realizuje nove projekte u oblasti upravljanja otpadom na kopnu ili u moru, cilj posjete Habina bio je da se bolje upozna sa problemima vezanim za temu upravljanja otpadom u zoni morskog dobra i sa budućim planovima razvoja ove oblasti, kazali su iz Morskog dobra.

Picerija i restoran

Direktor JP za upravljanje morskim dobrom, Predrag Jelušić, upoznao je gosta sa realnim problemom selektovanja i reciklaže otpada koji se u Crnoj Gori ne realizuju u kontinuitetu, već uglavnom samo kroz ekološke projekte i na određeno vrijeme.

Kao pozitivan primjer Jelušić je naveo da je JP Morsko dobro već dvije godine učesnik projekta “Uhvati čist talas” i “Budva Zero Waste City” koje je podržala kompanija Coca Cola HBC Crna Gora. U prošlogodišnjoj akciji kroz ovaj projekat sakupljeno 92 tone otpada sa budvanskih plaža, koji je potom recikliran. Otpad je selektovan u tri kategroije – staklo, aluminijum i PET.

Rukovoditeljka Službe za održivi razvoj morskog dobra, Aleksandra Ivanović, upoznala je Habina i sa projektom “UNEP Marine Litter” u okviru kojeg se primjenjuje UNEP i EU metodologija za monitoring otpada iz mora, kako bi se odredile vrste otpada koje su najzastupljenije na crnogorskim plažama. U okviru ovog projekta radi se Analiza regulatornog okvira i postojeće prakse u Crnoj Gori za korišćenje plastičnih kesta za jednokratu upotrebu sa predlogom preporuka, kao i Analiza regulatornog okvira i prakse za reciklažu PET ambalaže.

Takođe, JP Morsko dobro partner je i u projektu WELCOME” koji se finansira kroz EU program prekogranične saradnje između Crne Gore, Albanije i Italije, a koji se takođe bavi praćenjem i analizom otpada na plažama koji nanosi more.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code