Jarac sa Subre nestao, ali postao simbol ove kamenite planine

Jarac sa Subre nestao, ali postao simbol ove kamenite planine

3611
4
Podijeli

Jarac, gospodar Subre, poznat, uglavnom, ljubiteljima orjenskog predjela, uspio je da preživi hladni, januarski sibirski talas, ali je po orjenskim gudurama posljednji put viđen u februaru, nakon čega se preselio na amblem Orjenskog maratona. Silueta svojeglavog jarca pridružila se dosadašnjem znaku – planinarskoj markaciji sa simbolom vrha Orjena.

Na taj način, ova tradicionalna manifestacija, koja je posljednjeg vikenda maja održana osamnaesti put, povezala je poslovičnu izdržljivost i spretnost ove četveronožne orjenske maskote sa istim tim osobinama koje se traže od učesnika Orjenskog maratona, poznatog po izazovnim, ali zahtjevnim kamenitim stazama.

Picerija i restoran

– Da li je, preživjevši udar strašne studeni, jednostavno otišao u neke gostoljubivije krajeve, ili je nedostatak hrane učinio svoje, ili je njegov biološki sat otkucao potonju uru? – pitaju se u Agenciji za zaštitu Orjena.

Cijeneći žilavost ove životinje, koja je tolike godine oduševljavala svojom iznenadnom pojavom posjetioce Subre, planinarski klub “Subra” je proteklog vikenda premijerno podijelio svim učesnicima 18. Orjenskog maratona, umjesto uobičajenih učesničkih diploma, “Sertifikat za zvanje Planinski jarac”, koji je dijeljen za uspješno savladane “orjenske jade”.

Na sertifikatu dominira upravo silueta ovog (dojučerašnjeg?) gospodara subrinih litica i krša, a tako će biti i u narednim izdanjima ove manifestacije, obećavaju iz PK “Subra”.

Njegova vrsta, a podsjetićemo da se radi o pitomom jarcu koji se prije nekih 7 godina dobrovoljno odrekao prednosti pastirovog stada i odlutao u orjenski krš, živi u prosjeku 18 godina.

4 Komentari

  1. Treba …. onoga ko ga je dao u javnost. Taj neko kao da ne zna kako funcionisu nasi lovci i kakva je svjest ljudi u nasem gradu. Uzas . Inace vidjen medjed u orjen neki dan. A kako da se skrene paznja planinarima i ljubiteljima prirode a da za to ne cuju krivolovci?!

Ostavite komentar

*

code