JAVITE UKOLIKO VIDITE U MORU MEDUZE

JAVITE UKOLIKO VIDITE U MORU MEDUZE

1712
0
Podijeli

Pojava meduza na zapadnoj, italijanskoj obali Jadrana, kao i u Sjevernom Jadranu nije rijetka.

Ali, iako je na istočnoj obali njihova pojava znatno rijeđa zbog uticaja mediteranske vode, koja je po karakteristikama osiromašena hranljivim solima, a istočnom stranom ulazi u Jadransko more, neophodna je edukacija. Zato su Institut za biologiju mora i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom štampali brošure i postere pod nazivom “Tražimo meduze”.
Svi materijali sadrže slike i kratke opise meduza koje se mogu naći na Crnogorskom primorju, kao i naznake o tome koliko su pojedine vrste opasne. Takođe, brošure sadrže i informacije o pravilnom postupku u slučaju pojavljivanja opekotina od meduza na crnogorskom i engleskom jeziku.
Materijal se prvenstveno dijeli spasiocima na plažama, ribarima i roniocima koji svojom aktivnošćcu mogu doprinijeti što boljem sakupljanju informacija duž crnogorske obale, ali i svoj zainteresovanoj javnosti.
Meduze se u većem broju javljaju tokom proljeća, jer se tada masovno razvijaju, dok tokom ljetnjih mjeseci ostaju samo pojedinačni primjerci.
Pošto su poslednjih decenija zabilježene veće pojave meduza u cijelom svijetu, sve veća pažnja se posvećuje baš ovoj grupi organizama kako zbog njihovog uticaja na ribarstvo i akvakulturu tako i zbog uticaja na ljudsko zdravlje. Ovi organizmi imaju važnu predatorsku ulogu u lancima ishrane pa tako pored činjenice da su kompetitori za hranu larvama i jajima riba, neke vrste se direktno i hrane jajima i larvama riba pa tako mogu uticati na riblji fond.
Zbog sve masovnijih pojava u svijetu, međunarodna naučna organizacija CIESM (Commission Internationale pour l’Exploration Scientifique de la Mediterranee) od 2009. godine organizovala je sistemsko praćenje i dojavu nalaza želatinoznih organizama u zemljama Mediterana i Crnog mora. Kao jadranska zemlja, dio smo tog programa, a program je zamišljen tako da se uključi što veći broj građana u akciju.
Svaka dojava o ovim organizmima pomaže naučnicima, jer praćenje ovih organizama osigurava informacije za prognoziranje budućih pojava. Pojava meduza do sada nije imala značajan uticaj na turizam, ribarstvo i ekonomiju Crne Gore.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code