Početna Društvo JAVNA TRIBINA O HRANITELJSTVU

JAVNA TRIBINA O HRANITELJSTVU

0

„Prava djeteta – hraniteljstvo” naziv je javne tribine koja će biti održana sjutra u Herceg Novom u organizaciji Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, a u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori.

Cilj javne tribine je pružanje podrške kampanji „Svako dijete treba porodicu”, koja se sprovodi u okviru višegodišnjeg projekta „Reforma sistema socijalne i dječije zaštite unapređenje socijalne inkluzije”. Projekat sprovodi Vlada Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije.
Istraživanja pokazuju da se veliki procenat djece u Crnoj Gori, njih oko 60 odsto, direktno iz porodilišta ili dječje bolnice smješta u institucije. Crna Gora se 2012. obavezala da prestane sa praksom smještanja djece uzrasta do tri godine u institucije, godinu nakon poziva UNICEF-a i Kancelarije UN Visokog komesarijata za ljudska prava (OHCHR) za Evropu, koji je upućen svim zemljama u regionu.
Pozdravnu riječ uputiće predsjednik Opštine Herceg Novi, Nikola Nikša Gojković, predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebickova, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i ministar rada i socijalnog staranja mr Predrag Bošković. Govoriće i predstavnici nadležnih institucija kao i članovi Odbora za ljudska prava i slobode, predstavnici nevladinog sektora, kao i hranitelji, lice odraslo u hraniteljskoj porodici i građani.
Javna tribina će početi u 14 sati, u velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code