JAVNI BICIKLISTIČKI PREVOZ U TIVTU OD OVOG VIKENDA

JAVNI BICIKLISTIČKI PREVOZ U TIVTU OD OVOG VIKENDA

136
0
Podijeli

bike-rent-lgPrvi put u Crnoj Gori u Tivtu će biti organizovan renta bajk sistem i javni biciklistički prevoz. Pripreme se privode kraju. Gradske ulice označene su žutim trakama predviđenim za bicikliste, a od ovog vikenda građani i turisti moći će već da iznajmljuju bicikle na šest punktova uz obalu – od Seljanova do Pina.

 

Zainteresovani će moći da iznajme bicikle na jednom punktu, a vraćaće ga na drugom. Do sjutra će biti završena montaža  6 stanica  na kojima će biti na  raspolaganju 36 dvotočkaša. Svečano otvaranje zakazano je za subotu – kada će biti otvorene biciklistiučke  staze u ulicama 21. novembar, Palih boraca, Njegoševoj i Druge dalmatinske. Iz ulica koje su u centru grada,  kroz marinu Porto Montenegro i dio rive na Seljanovu, biciklisti će rutu završavati kod Crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi. – Novina u saobraćaju dovela je i do promjene njegovog režima  u centru grada, pa je izmijenjena horizontalna i vertikalna signalizacija – kaže za Radio Jadran, sekretarka  Sekretarijata za komunalno – stambene poslove i saobraćaj, Zorica Gverović.   Biciklističke trake moraju biti u suprotnom pravcu od kretanja vozila, pa za početak to djeluje pomalo čudno Tivćanima, kaže ona i dodaje da je Tivat samo korisnik projekta, a da su inicijatori Ministrstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i resorno Ministrstvo Italije preko konzorcijuma DFS iz Italije, koji se bavi zaštitom životne sredine i propagiranjem zdravih stilova života.

Picerija i restoran

Gverovićeva objašnjava da će naplata za korišćenje bicikla biti po sistemu dopune elektronskih kartica koje vrijede po 5 eura… Građani će moći da kupe korisničku pretplatnu kartu u iznosu od 3 eura, koja će se dopunjavati sa 5 eura kredita. Prvih pola sata vožnje je besplatno, tako da će pametnim korišćenjem građani moći da dosta poslova obave bez plaćanja, ostavljajući iznajmljeni bicikl na bilo kom punktu.

Rentiranje  od 30-60 minuta naplaćivaće se 30, od 60-90 minuta, 50 centi, a preko 90 minuta 1 euro. Za turiste i nerezidente važiće druge, nešto skuplje tarife – njima su namijenjene dnevne karte

od 5 eura, vikend paketi, koji će se plaćati 8, a sedmični 30 eura, s tim da je maksimalna vožnja četiri sata. Prodaja karata biće organizovama  u hotelima “Pine” i “Palma”, Turističkoj organizaciji i Turist birou u Donjoj Lastvi tokom ljeta, kao i u Komunalnom preduzeću, kome su povjereni poslovi javnog biciklističkog saobraćaja.

Sistem rent-a baik je odavno razvijen u Europi, a jedan od prvih gradova u kojem je primjenjen ovaj sistem je bila Barselona.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code