Početna Društvo JE LI I BABIN MOMAK ČLAN UŽE PORODICE?!

JE LI I BABIN MOMAK ČLAN UŽE PORODICE?!

0

familyUjedinjene nacije koje su 15. maj još 1993. godine proglasile svjetskim danom porodice žele da ukažu njenim članicama koliko je važno da porodica jača kao institucija. Evo sličica iz Herceg Novog, koje bi mogle poslužiti kao ilustracija koliko smo u tome dostigli.

Nerjetko čujemo riječi ’’sve dolazi iz porodice’’ i dobro i loše i to jeste tako. Velika ili mala, klasična ili ona van uobičajenih shvatanja, porodica koja bi mogla imati i dvije mame ili dvojicu očeva, u kojoj su samo djeca sa jedinim roditeljem, kakva god, ona je ono čemu svi težimo, koliko god da se vremena mijenjaju.

Svakako da se razlikuje poimanje porodice iz vremna naših baka ili majki, a kako te promjene iz godine u godinu vidi i osluškuje psihološkinja u Osnovnoj školi ˝Dašo Pavičić’’, Neđeljka Stojanović Stanojlović?

Ona kaže da je zabrinuta, jer testiranja koja su u toku za upis u i razred, pokazuju da djeca ne znaju šta je porodica.

– Oni jesu mali i još nezreli dolaze na testiranje sa 5 godina, ali je zastrašujuće i poražavajuće kada se dogodi da ne znaju pravo ime majke – objašnjava Stojanović Stanojlović.

– Crteži kojima oslikavaju porodice često su nepotpuni, iako žive u potpunim porodicama. Na sredini lista su samo dijete i majka, a kada upitate za oca, možete čuti tragikomične riječi ˝u zatvoru je, da Bog da se ne vrati’’.

Prema tvrdnji naše sagovornice to su situacije koje ukazuju da se porodica kao jezgro po malo raspada i to je ono što zabrinjava.

– Eto, skoro smo imali slučajeve, gdje je djete pitalo na testiranju, da li da nacrtam i babinog momka, ili pitaju da li je član njihove porodice, mamin novi dečko, koji još nije sve stvari preselio kod njih – priča Neđeljka Stojanović Stanojlović.

Pobrkani pojmovi porodice, ne shvatanje šta je uža, a šta šira familija, nije dobar znak, pogotovo ako se zna u kakvim vremenima krize živimo i koliko se moralna, ali i ostala mjerila gube i nestaju pred zahtjevima bržeg i urbanijeg života.

Zato psihološkinja u OŠ “Dašo Pavičić” smatra da će biti kasno ako se čeka na školu da šalje poruku o važnosti porodice.

Djeca o važnosti ove institucije moraju upravo saznati iz nje.

Jer, vrlo je vidljiva razlika između djece koja dolaze iz skladnih porodica i one koja nemaju tu privilegiju.”Moramo ih zato učiti da to zaista jeste njihova sigurna luka, mjesto gdje se svi, pa čak i nejteži problemi mogu riješiti. Sigurna, srećna i stabilna porodica je dobar temelj za svako društvo” – zaključuje naša sagovornica.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code