Jedini pas tragač u Crnoj Gori, novski Reks, uskoro dobija licencu

Jedini pas tragač u Crnoj Gori, novski Reks, uskoro dobija licencu

6
Podijeli

Služba zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi prva je u Crnoj Gori koja ima psa tragača, obučenog za pretraživanje terena i spasavanje povrijeđenih iz ruševina, a biće i prva u državi koja će posjedovati međunarodni K-9 sertifikat. Reks je mjesecima u centru pažnje novske Službe.

To je  belgijski ovčar star 18 mjeseci, a u Službi je od februara ove godine. Sa njim od početka radi profesionalni spasilac u Službi zaštite i spasavanja, Miloš Lepetić.

Picerija i restoran

– Treniramo pretraživanje terena oko 3 puta sedmično  na poligonu. Ali smo sad malo pojačali treninge, jer Reks treba da dobije licencu. Imamo neke norme koje moramo da postignemo da bi dobio licencu, a ja da bih mogao da polažem za inspektora – priča za Radio Jadran, Lepetić.

Polaganje je u Opatiji, u organizaciji Udruženja potražnih pasa Hrvatske, kod kojih je Reks i obučavan i čiji je danas član. Poziv očekuju  narednog mjeseca.

– Oni će pozvati svoje kolege instruktore iz Asutrije, Italije i Slovenije. Nalaze se u Šapjanama, blizu Slovenije. Svakodnevno sarađuju sa Slovencima i svaka je vježba međunarodnog karaktera, jer su  na granici i stalno ozbiljno vježbaju zajedno – objašnjava on.

Kako je kazao, ni njemu niti Reksu neće biti lako, jer komisija je stroga i na polaganjima postavlja jako teške uslove, jer je imperativ da pas bude što bolje obučen.

Licenca se sastoji od teorijskog dijela za vodiča, te praktičnog dijela savladavanja prepreka, poslušnosti i traženja nestalih osoba. Polaganje se obavlja na poligonu na kojem su simulirane ruševine, te nasumično postavljeni markiranti. Komisija najprije ispituje vodiča o situacji na terenu, broju povrijeđenih i slično. Provjeravaju zaštitnu opremu vodiča i strogo, do detalja, gledaju na koji način on vodi psa kroz ruševine i kako se pas ponaša.

Reks je prošao prvu obuku i zna osnovne komande, odnosno da locira žrtvu i laje kad je nađe u neobičnom položaju.

– Na poligonu trenutno najviše vježbamo traženje u ruševinama. U slučaju zemljotresa ili eksplozije, Reks će u ruševinama locirati čovjeka. Došli smo do tog nivoa da ga pustim iz kola i kažem mu da traži i on ih nađe u ruševini. Imamo na poligonu neke šahte koje pokrivamo paletama, dobro smo improvizovali pa imamo i dobre uslove za treniranje – kazao je Lepetić.

Psi tragači već duže vrijeme zauzimaju ključne pozicije u službama spasavanja širom Evrope i svijeta. Postala je uobičajeno da službe imaju profesionalne, obučene timove za spasavanje ljudi uz pomoć pasa. Analize ovlašćenih, specijalizovanih službi pokazale su da jedan pas tragač na terenu može zamjeniti i do 25 ljudi.

Projekat se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi, a pohvale za inicijativu stigle su i od Udruženja potražnih pasa Hrvatske.

Lepetić informiše da Služba trenutno nema u planu angažovanje drugih potražnih pasa, ali otkriva da je u planu osnivanje Udruženja spasliačkih pasa Crne Gore, o čemu će Radio Jadran detaljnije pisati kada se aktivnosti u tom smjeru i realizuju.

6 Komentari

Ostavite komentar

*

code