JEDNOGLASJE U NOVSKOJ SKUPŠTINI SAMO OKO UKLJUČIVANJA U REGIONALNI STAMBENI PROGRAM

JEDNOGLASJE U NOVSKOJ SKUPŠTINI SAMO OKO UKLJUČIVANJA U REGIONALNI STAMBENI PROGRAM

150
0
Podijeli

Za razliku od čitave rasprave na zasjedanju Skupštine opštine Herceg Novi, koju su obojile podjele, čak i u vladajućoj koalciji o nekim temama i odlukama, zdušno “zeleno svjetlo” dobila je samo odluka o učešću Opštine Herceg-Novi u implementaciji Nacionalnog stambenog projekta u okviru Regionalnog stambenog programa Sarajevskog procesa.

Ona podrazumjeva implementacijiu Nacionalnog programa za stanovanje najugroženijih raseljenih i interno raseljenih lica, kao i onih koja su dobila status stranca sa stalnim nastanjenjem ili privremeni boravak.
Uspostavljen je Fond za sredstva donatorske zajednice i učešće opštine u ovom programu je dodjela zemljišta u Drenoviku, površine 8442 kvadrata za stanove raseljenim. Već u aprilu opština će aplicirati za sredstva Svjetske banke. U Herceg Novom, prema podacima Zavoda za zbrinjavane izbjeglih živi 489 raslejnih lica (237 iz BiH, 80 iz Hrvatske i ostali sa Kosova). Samo su Nikšić, Podgorica i Pljevlja do sada dobili sredstva ovim projektom, za koji je opredjeljeno 27 miliona eura.
Odbornici su usvajajući odluku sugerisali da opština ubuduće ne čeka međunarodne institucije, već da sama počne da rješava stambena pitanja socijalno ugroženih građana Herceg Novog, koji još nemaju krov nad glavom.
Predlog odluke o produženju planske dokumentacije pokazao je još jednom da u hercegnovskoj opštini vlada pravi urbanistički haos i pored 90-ak planskih dokumenata. Nema ključnih, prije svega Prostorno urbanističkog plana, zamjerili su opet iz opozicije. Podsjetili su da je još prošla vlast u sličnom sastavu obećala da će usvojiti taj dokument. Na neuskađenost i zastarjelost planske dokumentacije ukazala je i glavna inspektorka. Po usvojenom predlogu veliki dio tzv. niže planske dokumentacije važiće do 2020. godine. Kako će moći da se u prostoru primjeni nešto što je iz 1999 – zapitao je Dragan Janković sumnjajući da se promjene planskih dokumenata dešavaju samao po ličnim interesima.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code