Jednoglasno za izmjene: Novska Skupština dala „zeleno svjetlo“ za 48 stanova državnih...

Jednoglasno za izmjene: Novska Skupština dala „zeleno svjetlo“ za 48 stanova državnih službenika

34
Podijeli

U drugom pokušaju, na upravo završenom vanrednom zasjedanju novske Skupštine, sa 30 glasova odbornika vlasti i opozicije usvojen je izmijenjeni Predlog Odluke o učešću Opštine u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika.
U međuvremenu je sudsko Vijeće ukinulo privremenu sudsku mjeru kojom je na proteklom redovnom zasjedanju zaustavljeno donošenje ovih izmjena.

Ključne promjene Odluke od 26. septembra prošle godine, koje je predložio predsjednik Opštine, Stevan Katić, odnose se na povećanje broja stanova policiji sa 10 na 11, dodaju se i 4 stana za Vrtić „Naša radost“, pa je sa prvobitnih 44 fond stanova uvećan na 48.

Picerija i restoran

Izbrisan je i član3. kojim se refundiraju sredstva za stan načelniku Centra bezbjednosti Herceg Novi, iz stečajne mase firme koja je gradila stanove na Toploj, na ime duga Opštini za komualno opremanje. Predloženo je i da Sindikat prosvjete, odnosno Zadruga Solidarno, vrati Opštini dvije parcele na Savini i u Baošićima, pa će tek onda biti donijeta Odluka o zaduženju Opštine kod CKB banke, od 205 hiljada eura, za adaptaciju stanova u dvijema zgradama na Toploj, kao učešće Opštine u rješavanju egzistencije prosvjetara i drugih službenika i namještenika.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, zadovoljan je što se ispravlja greška koju je prethodna vlast nanijela i što je Vijeće Osnovnog suda u Herceg Novom ukinulo privremenu mjeru kojom je na prošlom zasjedanju zaustavljeno donošenje izmjena prošlogodišnje Odluke o stanovima.

– Pvostepeni Sud izašao je u potpunosti izvan nadležnosti redovnog Suda, konstatovalo je Vijeće u Rješenju, kojim se potvrđuje „da se prvostepenim rješenjem suda, u obliku u kojem je doneseno, remeti rad predstavničkog organa jedinice lokalne samouprave i princip podjele vlasti, odnosno Ustavne kategorije, što je u svakom slučaju nedozvoljeno“ – citirao je Katić. On je ponovio i da je sudija Osnovnog suda u Herceg Novom Andrija Marojević, koji je donio privremenu mjeru, jedno od zainteresovanih lica koja su aplicirala za kupovinu stana po povoljnijim uslovima u zgradama na Toploj, pa je morao biti izuzet u određivanju privremene mjere.

– Stečajni upravnik preduzeća d.o.o.“MBD invest“ je 22. jula ove godine dostavi informaciju u kojoj se Opština Herceg Novi obavještava da za preduzeće u stečajnom postupku, ne može biti obavezujuća odluka organa lokalne samouprave kojom se sredstva priznatog potraživanja koriste za kompenzaciju stana, kako je to definisano članom 3 stav 2 Odluke – kazao je, pored ostalog, Katić.

Zato je Sindikalnim organizacijama Centra bezbjednosti Herceg Novi raspoređeno umjesto 10, 11 stanova, dodao je on.
Odbornik DPS-a, Dragan Janković, primijetio je da se ovakva rasprava mogla voditi i na proteklom zasjedanju, te da nije septembarska Olduka greška prethodne vlasti, koja je sa tadašnjom opozcijom imala dobru namjeru da pomogne onima koji decenijama čekaju rješavanje stambenih pitanja. Budući da je sudsko Vijeće sve vratilo na prvostepeno odlučivanje, dio Odluke koji se odnosi na dodjelu stana načelniku CB, zatražio je da se iz Odluke izuzme ovaj član. Zahtijevao je i da Demokarte javno saopšte imena funkcionera DPS-a, zbog kojih je navodno DPS prikrio 4 stana.

– Spinujete javnost saopštenjima, a nećete da kažete imena, ako to nije tačno, onda se izvinite – poručio je Janković, uz tvrdnju da DPS za dvije godine vlasti nije znao za ta četiri stana. Janković je pitao i kako će Opština finansijski učestvovati u ovom projektu, ako u materijalu, uz izmjene Odluke nema ugovora o kreditnom zaduženju od 205.000 eura za adaptaciju stanova, što je ranijom Odlukom naznačeno.

Odgovarajući mu, predsjednik Katić je kazao da lokalna uprava vodi računa o svom interesu i prvo će tražiti od Solidarnog da Opštini vrate dvije parcele koje joj pripadaju, pa kada to oni učine, onda će Skupština donijeti odluku o zaduženju od 205.000 eura. Informisao je i da Državno tužilaštvo istražuje cijeli slučaj, pa i „prikrivanje“ 4 stana, za koja nije mogao da kaže jesu li bila namijenjena DPS-u, ili koalicionim partnerima u novoj vlasti.

– Nisam sud niti sam ovdje došao da nekome sudim nego da zaštitim interes Opštine. Kada sam se obraćao u više navrata stečajnom upravniku ili CKB, uvijek sam dobijao iste odgovore – za sve pitajte Andriju Radmana, bivšeg predsjednika SO. Nisam pitao Radmana, odgovore očekujemo od tužilaštva i suda – poručio je Katić.

Janković je uzvratio da razumije interes Opštine, ali i porodica koje čekaju stanove, te da ih lokalna uprava nije morala ostaviti da sada čekaju i vraćanje parcela, već je mogla odmah donijeti Oduku o zaduženju da bi im pomogla u adaptaciji stanova. Takođe, ako su stečajni upravnik i CKB banka znali za još 4 stana, zašto su o tome ćutali – pita Janković.

Nada Karadžić (DPS) je ustvrdila da Demokarte sa koalicinom partnerima nisu ništa uradili da se realizuje prethodna odluka i doveli su u zabludu 44 porodice.
I za dr Gordana Rajević (DPS) je sve samo novi prostor za politički marketing umjesto prave pomoći državnim službenicima i namještenicima.

Odbornik Živko Krunić (DF) kazao je da niko nije protiv Odluke o raspodjeli stanova, nego onoga koji je pripremao i imao prikrivenu namjeru.

Odbornica Demokrata, dr Tamara Vujović kazala je da prethodna Odluka bivše vlasti, govori o hronologoji njenog lošeg rada. Jer nije samo riječ o prikrivanju četiri stana, već i o tome da se stan imenom i prezimenom dodjeljuje načelniku CB o trošku građana, što je, po njoj, nedopustivo. Novom izmijenjenom Odlukom, ni on neće ostati oštećen za stan, jer se umjesto 10 policiji dodjeljuje 11 ali, Ognjenović neće biti privilegovani pojedinac, već će dobiti stan pod povlašćenim uslovima, kao svi – kategorična je bila dr Vujović.

Pred glasanje, odbornica DPS-a, Maja Bakrač, naglasila je da Klub odbornika DPS-a izražava rezervu prema brisanju člana 3 stav 2, s obzirom da će o svemu ponovo odlučivati prvostepeni organ, međutm, zbog potrebe i želje da se podrži i ne odlaže dodjela stanova državnim službenicima i namještenicima, DPS će glasati za izmjenjenu odluku.

Mirko Đžuović iz Demokrata, nije propistio priliku da provuče i političke poruke, uz tvrdnju da Demokarte i njegovi partneri ispravljaju traljav i sumnjiv posoao prethodne vlasti te da će „zaustaviti svako štetno djelovanje bilo kojeg psojedinca ili grupe na štetu građana Novog“ i „zadovoljavaje apetita užeg kruga ljudi na račun građana“.

Pesimistično obraćanje, uz čestitke budućim vlasnicima stana imao je i Jovan Subotić (Novska lista), uz tvrdnju da su ovo samo mrvice i dobra odluka u moru loših koje treba ispravljati promijenom cijelog sistema vrijednosti.

Skupština je okončana jednoglasjem, uprkos međusobnim optužbama, a predsjednik dr Miloš Bigović, najavio je do kraja avgusta novo zasjedanje sa Odlukom o učešću Opštine u adaptaciji 48 stanova za državne službenike i namještenike na Toploj.

34 Komentari

 1. zasto svi koji nemaju stanove ne mogu da dobiju bolje uslove za kupovinu.
  sto samo drzavni sluzbenici kojisu politicki zaposleni imaju to pravo

  2
  1
  • Jer je socijalizam ostao u pluskvamperfektu.
   Hocemo da izbjegavamo poreze drzavi, ali da drzava daje povlastice i rjesava nasa zivotna pitanja.. tesko, ekipa, tesko.

   • onda ne treba nikome drzava da daje a ne samo podobnima
    samo svi gradjani treba da budu isti a ne samo drzavni sluzbenici da imaju subvencije jer su ih vec iprevise dobili svi koji rade u opstinu ne rade nista
    da prebacis neku nekretninu na svoje ime treba 2 mjeseca da se potezes sa njima
    jer svi na ljeto odu na odmore.svi treba da dobiju otkaze a ne stanove

 2. Nije to jedino mjesto na kom su jednoglasni..?!?!
  Po kafanama i restoranima takodje skupa dizu ruke kada zovu konobare da od nasih para placaju racune.
  A i jednima i drugima je meni iz tih objekata jedino procitano djelo
  Oprostite zaboravih da su procitali i flajere brze hrane koje se bave kucbom dostavom

  5
  6
 3. Pustite se stanova i vaših ličnih potreba,radite nešto za gradjane ako možete i znate.Samo radite za sebe,a protiv sebe,osnovno iz Biblije ne znate.Idete li kad u crkvu sobzirom na sve?

  11
  3
 4. Kakvo skupljanje “prljavih” političkih poena na račun radnika.Ispadoše ovi sada heroji a oni sa ovim slučajem ispod “žita” MULJAJU NA VELIKO!!!Ma, sram Vas bilo,vi demokrate Vi pošteni kako da ne možda u l….”
  Uhvatili se stanova nesretnih porodica koje cjelu jednu platu moraju dati za kirije a Meljine SMRDI da ti suze pođu ,rivijera glibava u Baošićima po cesti toče fekalije,kulturna ponuda NULA!!!Sezona KATASTROFA!!!!!h
  Obradovasmo se prošle godine kad nam posle toliko dugo godina grad bijaše pun turista zadovoljni ponudom,a gledajte sad kakav nam je grad.U devet sati kao da je Oktobar,prošetate li vi “POŠTENI” kad oveče,vidite li šta se dešava?Poslednjih godina u periodu vaše koalicione vladavine turisti su nas zaobilazili u “širokom luku” jer je sve bilo dotaklo dno dna,e,ponadasmo se da se to više neće ponoviti ali rados nam bijaše kratkog vjeka

  11
  12
  • Zbog opstine nisu sigurno, svake godine im opstina izlazi u susret po raznim osnovama i dodjeljuje neka sredstva, isto je i sa zdravstvom. Tipicna zamjena teza koju primjenjuje i dr Rajovic, isti spin koji su htjeli da urade i sa ovom pricom o stanovima.
   Da se jednom ljudima razjasni da opstina nije ta koja je obavezna da rjesava stambena pitanja drzavnih sluzbenika nego njihova ministarstva i uprave!!!

   15
   1
  • Kupovini iz kredita ….vecina…samo sto je izgleda cijela prica usmjerena samo na jednu banku bez opcije da dobiju ponudu ostalih banaka I to je malo cudno!?

 5. Ahahahahahahajahahaahha pa ovaj Katic je smijesan kao bioskop. Pa “gradonacelnice” da li vi uopste znate da vodite jedan grad ili vi to tako po licnom hiru? Uopste nije bilo potrebe za ovom farsom, namjerno ste odugovlacili sa dodjelom stanova kako bi ispali spasioci naroda. …. kada preko nasih grbaca sebi rejting dizete.

  14
  14
 6. Da li ce neko da mi objasni na koji nacin ce radnici Ideje i slicnih prodavnica doci do stana ?
  Plata mizerna , slobodnih dana nema (moras potpisat kao da si ih koristio) posao nikad nije siguran , setaju te kako im se prohtje itd
  Posto je gospodin Ognjenovic dobio stan tj. samo njegovo ime se spominje ovo stvarno nije na njegov racun jer o njemu mislim sve najbolje ali kolika je njegova plata ?
  Drzavni stalni posao , sve benificije moguce + extra plata i njima se daju stanovi ?

  Ko je ovdje lud ?

  Ja sigurno

  25
  8
   • Iz kojeg grada je došao Ognjenović ? Nekas mu se dodijeli službeni stan od strane Ministarstva , a ne o trošku opštine .Što bi opština bilo kome ko je zaposlen u raznim službama koje su pod ingirencijom vlade kupovala stanove .Imju stalan posao solidne plate za razliku od zaposlenih u lokalnim ustanovama koji samo mogu da sanjaju stanove .

    18
    8
   • Plata sefa policije ke oko 750 eura, za tu placu je nacelnik cijele Boke na samo h.novog,svim njegovim prethodnicima je opstina resila stanbemo pitanje Dragovicu,masulovicu,mrdaku,banicebicu,i onim koji su bili na manjim funkcijama u to vreme Dabiz novicu ,Malovicu,Bakracu, da ne govorimo o drugim iz pendrk sitija kojima su dali placeve. Ogmjenovic je najposteniji i najcestitiji sluzbenik,ima li ga neko za nesto??,vidite sta imaju sada njegovi prethodnici.
    Puma podrska ognjenovicu i samo naprijed!!!!!!

    11
    2
 7. Zasto bas kod jedne banke…..imaju li ponudu I kod ostalih banaka…pa da biraju nakpovoljniju???? Dovode ljude u zabludu na osnovu povrsnih informacija…nela se neko I sa ovim malo pozabavi?

  11
  1
 8. U ovim saopstenjima se provlacp jedna neistina. Stanovi se placaju po 1.100evra kvadrat. Ukoliko neko ima kes tada je metar kvadratni 850 evra. Znaci ljudi uzimaju kredit za stan.

  5
  3
 9. Znaci… Gospoda u drzavnim sluzbama dobiju i stalan posao i stan. A ostali? Mislim na nas koji se satiremo po privatnim firmama? Nije li to malo nefer?

  54
  10
 10. Ja mislim da svak ko je dobronamjeran treba da podrzi ovu casnu borbu Bigovica i Katica za pravo i pravdu. Samo tako nastavite mi casni gradjani smo uz vas.

  41
  40

Ostavite komentar

*

code