JEDRENJAK “PALINURO” U KOTORU – VIŠE OD OBUKE KADETA

JEDRENJAK “PALINURO” U KOTORU – VIŠE OD OBUKE KADETA

215
0
Podijeli

palinuro kotorBrod Mornarice Italije “Palinuro”, koji je u zvaničnoj posjeti Mornarice Vojske Crne Gore, plijeni pažnju posjetilaca i zvaničnika u Luci Kotor.
Delegaciju Mornarice Italije, predvođenu kapetanom fregate, Maurom Panarellom, i vojnim atašeom Vojske Italije, u pratnji kapetana korvete Mornarice Vojske Crne Gore, Predraga Supića, primio je predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica.
Posjeta je u duhu unapređenja bilateralnih odnosa i razmjene iskustava između mornarica prijateljskih država Crne Gore i Italije. Gosti su se zahvalili na srdačnom gostoprimstvu koje su i ranijih godina imali u Kotoru i naglasili da Kotor predstavlja jednu od najdražih destinacija za njihove pitomce. Bukilica je posebno istakao vjekovne kulturno-istorijske veze koje su povezivale i povezuju dvije obale Jadranskog mora. palinuro ko2Predsjednica Marija Ćatović prisustvovala je prijemu na brodu, gdje je u prisustvu brojnih zvanica ambasador Italije Vincenzo Del Monaco dodijelio medalju počasnom građaninu g-dinu Pavu Peruđiniju, predsjedniku udruženja Zajednice Italijana Crne Gore, za izuzetan doprinos razvoju saradnje naroda Crne Gore i Italije.
Planom posjete predviđen je prijem kod komandanta Mornarice VCG, zatim prisustvo članova posade Palinura na proslavi 77. godišnjice školskog broda Mornarice VCG Jadran, posjeta Opštini Tivat, sportski susreti sa pripadnicima crnogorske Mornarice, te obilazak kulturno-istorijiskih znamenitosti Tivta i Kotora.
palinuro ko prijem„Palinuro”, grandiozni jedrenjak sa 3 jarbola, porinut je davne 1934. godine u francuskom gradu Nantu. Dugačak je 69 metara, širok 10 metara, a do 1950. godine plovio je kao ribarski brod kada je prodat Italijanskoj Mornarici. Nakon određenih modifikacija, od 1955. godine je u službi Italijanske Mornarice pod imenom „Palinuro” i služi za obuku kadeta Mornaričke podoficirske škole “Mariscuola Taranto”.
Sa oko hiljadu metara kvadratnih jedara, u povoljnim uslovima, brod plovi brzinom 13 čvorova. Sa ugrađenim 6-cilindričnim dizel motorom od 600 konjskih snaga brod plovi ekonomskom brzinom od 6 čvorova i maksimalnom brzinom od 8 čvorova. Stalnu posadu broda čini stotinu lica, i to 6 oficira, 25 podoficira i 69 mornara, a sa ukrcanim kadetima broji 140 lica.
Jedrenjak “Palinuro” zadržaće se u kotorskoj luci do 14. avgusta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code