Jedrilica “Only Lu” prva preplovila od Italije do Novog 105 milja: Odustalo...

Jedrilica “Only Lu” prva preplovila od Italije do Novog 105 milja: Odustalo 16 brodova

4179
5
Podijeli

Sejling vikend, sa tri regate, počeo je na obalama Italije i Crne Gore. Po lošem vremenu, sa starta u Bariju juče je ka Crnoj Gori krenulo skoro 60 brodova u dvije klase.

Poslije desetak milja, zbog kvarova na motoru, polomljenih jarbola i drugih problema, usljed kiše i jakog vjetra, odustalo je  osam jedrlica za Herceg Novi i osam za Tivat, kaže nam predsjednik Organizacionog odbora 12.regate EST 105 Terra da mare, Saša Keković.

Picerija i restoran

U Gradsku luku Herceg Novi uplovilo  je iza ponoći i rano jutros 19 jedrilica. Prva  je za nešto manje od 12 časova preplovila Jadran u OPEN klasi jedrlica Only Lu, duga 25 metara, sa 16 članova posade.

Preko 30 brodova u klasi, po ORS premjeru,  privezano je u marini Porto Montenegro, u Tivtu.

–  Među italijanskim imali smo samo jednu  crnogorsku posadu iz Bara sa brodom “Elan 43”. Izuzetna je podrška Opštine Herceg Novi i potpredsjednika Dragana Jankovića, TO i Gradske  luke, ali i logističke “Admirala” i drugih kafeterija sa Škvera. Da nije toga ne znam kako bismo uspjeli – priča Keković.

Domaćin i organizator JK „Jugole Grakalić“  ove godine je uložio dosta truda, baš kao i Sportski univerzitet iz Barija i Yachting club Porto Montenegro .

Ovim je, po tradiciji, otvorena nova sezona u Novom.

–  Sa brodovima je stiglo 200 Italijana, ali i još i nekoliko  sudija i članova Organizacionog odbora iz Italije, regije Pulja. Sve što smo mogli, pružili smo im za dobrodošlicu, mada je loše vrijeme pokvarilo pravi doživljaj. Danas je zato bilo svega nekoliko proizvođača zdrave hrane na Škveru, ali sjutra će biti sunce i nadamo da će  gosti iz Italije imati veći izbor i moći da kupuju naše tradicionalne proizvode -ističe Keković.

Skiper broda “Be first” Paskvale  Kasiti, nam priča da su imali sreće, jer su stigli iz Barija među prvim posadama, oko 3 sata poslije ponoći. Neki članovi sedmočlane posade odmaraju na brodu, a on je potražio smještaj u gradu. Priča da godinama dolazi u predivan Herceg Novi i zaliv.

– Pratimo stalno vremensku prognozu, da nam je bilo nešto sumnjivo iz bezbjedonosnih razloga ne bismo zaplovili. Ipak, oni manje iskusni, čak osam posda, vratilo se ubrzo nazad u Bari i odustalo od regate – uz osmjeh priča Paskvale.

– More je bilo jako, ali vjetar povoljan, svi su  bezbjedno  stigli – potvrđuje i rukovodilac Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, Vlado Zloković.

– Sve smo obezbijedili za jedrličare u Luci, od veza do internert konekcije, a ovdje imaju ambijent što ga nemaju u nekim drugim lukama.

Inače, večeras će u kafeu Paluba biti organizovana svečana dodjela nagrada. Jedrličari sjutra idu za Bar odakle će u ponedjeljak startovati Južno-jadaranska navigacijska regata. U utorak je planiran Trofej Herceg Novog po zalivu. Očekuje se mnogo više domaćih jedrlica, ali i posade iz Rusije, Engleske…Italijani će vjerovatno sjutra krenuti nazad ka Italiji.

5 Komentari

 1. za gadu vaj kimi- tacno,ovi iz Izbora ,zamalo su otjerali regatu,kao i Suncane skale i jos par tradicionalnih dogadaja.Znate zasto- tu se ne mogu uzeti pare ,kao na rasvjeti,kick fudbalu,prestolnici kulture itd…….
  0  0
 2. Divno je vidjet gradsku luku prepunu jedrlica-jahti,vidjet i cut njihove posade po Skveru i za trenutak se osjetiti ponovo svjetski.
  Hvala Vam.
  8  0

Ostavite komentar

*

code