Jedrima kroz vjekove: Fašinada kup Perast-Tivat 21. i 22. jula

Jedrima kroz vjekove: Fašinada kup Perast-Tivat 21. i 22. jula

667
0
Podijeli

Jedriličarski klub Lahor najavljuje za 21 i 22. jul međunarodnu jedriličarsku regatu 14. Fašinada Cup za klase Krstaš, Hobbie Cat, Blu26 i ojedrene barke.
fasinada kup 2016Regata će se jedriti u akvatorijumu Boke Kotorske na potezu od Perasta do Tivta. Preliminarne prijave se primaju on line do 20. jula. Registracija takmičara je istog dana od 16 do 19 h u Porto Montenegru (bivšem Domu Vojske), kao i 21. jula od 9 do 11 h na Glavnom gradskog trgu u Perastu. Raspis se može preuzeti na www.fasinada-cup.com.

Fašinada kup se oslanja na narodni običaj Fašinadu i kroz sportsko jedrenje, slavi bogatu pomorsku tradiciju Boke, koja je neiscrpna riznica predivnih starih manifestacija i narodnih običaja. Sigurno jedan od najatraktivnijih je Fašinada, drevni bokeljski običaj u slavu Gospe od Škrpjela i vještačkom ostrvu na kojem su zahvalni bokeški pomorci napravili hram Gospi u čast.

Picerija i restoran

Legenda kaže da su peraški ribari, na stijeni na kojoj je napravljeno današnje ostrvo, pronašli ikonu Bogorodice sa Hristom (koja se danas nalazi na glavnom oltaru) i u to ime odlučili da potapanjem kamenja i brodskih olupina izgrade ostrvo i na njemu crkvu. Od tada važi nepisani zavjet peraških pomoraca da se prije svakog “vijađa” potopi novo kamenje oko ostrva kao doprinos čvrstini podloge hramu njihove zaštitnice.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code