Jelena Mišeljić: Uspjela nova profilacija festivala flma, više profesionalca…

Jelena Mišeljić: Uspjela nova profilacija festivala flma, više profesionalca…

3
Podijeli

Na Kanli kuli će večeras biti spuštena zavjesa na 31. Montenegro Film festival. Iako će utisci tek narednih dana biti sabrani i analizirani, programska direktorka festivala, Jelena Mišeljić, za Radio Jadran, kaže da je generalno zadovoljna.

Ono što je bilo ključno, jeste što se programska selekcija ove godine dodatno profilisala i definisala time što su uvrštene 3 selekcije dugometražnih filmova, sa jasnim razgraničenjima šta se željelo postići, kaže Mišeljić:

Picerija i restoran

“Želimo da prikažemo i insistiramo na nekim filmovima Jugoistočne Evrope koji su izuzetnog umjetničkog kvaliteta prepoznati u regionu i šire. Sa druge strane, posebno smo ponosni na selekciju Kino Orjen, koja nastavlja dosadašnju tradiciju “sakupljanja” filmova sa istog govornog područja, odnosno zemalja bivše SFRJ. Kino Evropa predstavio je neke od najvažnijih imena i filmova koji su ove godine bili na festivalima, kao i kanskog pobjednika koji zatvara festival”, kazala je ona.

Ove godine okupljen je priličan broj profesionalaca koji su mogli da se povezuju i uvezuju preko raznih programa koji su organizovani, odnosno pratećih tzv “industrijskih” programa.

“Stoga nam je bilo važno da se ta industrijska sekcija osloni na edukacione programe i radionice, koje su bile jako posjećene”, dodala je ona.

Generalni utisak za sada je jako dobar i koliko su organizatori do sada uspjeli da primijete, gosti-učesnici festivala su veoma zadovoljni, jednako kao i laureati:

“Mislim da je bilo negdje oko 70 filmskih stvaralaca, predstavnika svih žanrova. Samo za dva filma nijesmo uspjeli da dovedemo protagoniste, jer nijesu mogli da dođu”, dodala je ona.

Za sljedeću godinu, kako smatra, trebalo bi raditi više na pratećim sadržajima i dovođenju što većeg broja gostiju – mladih ljudi koji mogu da uspostavljaju partnerstva i prijateljstva, koja će kasnije da koriste.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code