Jelušić: Podignuti standard bezbjednosti i kvaliteta plaža kroz novi plan upravljanja

Jelušić: Podignuti standard bezbjednosti i kvaliteta plaža kroz novi plan upravljanja

5
Podijeli

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom priprema novi petogodišnji plan upravljanja, odnosno zakupa kupališta od 2019-2023. godine. Direktor preduzeća, Predrag Jelušić, očekuje da će Morsko dobro kroz sljedeći tenderski postupak dobiti kvalitetne korisnike.

– U ovom trenutku pokušavamo podići standard kupališta gdje to do sada nije bio slučaj. Imamo jedan cilj, a to je da kroz petogodišnji plan pratimo standarde ugostiteljskih usluga, faktora bezbjednosti i komunalnog uređenja, ne samo plaža već i zaleđa plaža – kazao je Jelušić.

Picerija i restoran

Sezona je prema njegovim ocjenama protekla kako su planirali. Uglavnom su zadovoljni obavezama koje su izvršavali zakupci. Stoga se, kako kaže, može konstatovati da je ove godine podignut standard bezbjednosti i kvaliteta plaža, monitoringa i kvaliteta vode i ugostiteljskih usluga:

– Ove godine bilo je oko 430 kupališta u punoj funkciji. Ona su, prije svega, ispunjavala sve bezbjednosne faktore, bio je prisutan veliki broj spasilaca u saradnji sa Crvenim krstom. Sa Institutom za biologiju mora radili smo petnaestodnevni monitoring kvaliteta morske vode, gdje je na 98 odsto kupališta na preko 100 lokacija, kvalitet vode bio K1-znači visoke kategorije. Činjenica je da smo ove godine na crnogorskom primorju imali najveći broj plavih zastavica, kao međunarodni sertifikat za ispunjenje preko 27 uslova da bi kupalište dobilo zastavicu – precizirao je Jelušić.

Ipak, tokom avgusta raskinuto je više od 10 ugovora, što je odgovoran odnos prema onima koji nijesu poštovali obaveze, smatra Jelušić.

– Svi naši ugovori su od 1. maja do kraja septembra. U tom periodu sve plaže moraju biti opremljene plažnim mobilijarom, spasiocima i pružati minimum ugostiteljskih usluga, sve do kraja septembra. Značajan broj plaža radiće i u prvoj polovini oktobra, pogotovo hotelske, ukoliko to dozvole vremenski uslovi – dodao je on.

Prioritet je i da se uredi prostor Ade Bojane, odnosno kućice na Bojani. U narednih nekoliko dana biće pripremljena informacija za Odbor i resorno Ministarstvo i određene mjere prilikom izrade tog plana. Protiv zakupaca koji u ovom periodu nijesu plaćali, biće pokrenut postupak utuženja. Prema riječima Jelušića značajan broj korisnika koji nijesu ispunjavali obaveze, “biće brisan”.

5 Komentari

 1. Gospodin Jelusicu
  Nije sve tako plaze u Crnoj Gori su zastidje i za turiste i za domace..
  Vecinom osiono ponasanje osoblja od lezaljki se ne moze proci sve plaze su pretrpane mobiljarom to je tuglo jedno
  Mi smo bili ovo ljeto u CG i to je zaista ruglo ne moze se prosetati plazom a da ne govorimo o ogradama izmedju plaza
  Na kraju smo posli na Makarsku Rivijeru
  Da se odmaramo na Slobodnim plazama..

 2. Ukoliko nadležni nešto ne preduzmu , barem za realizaciju u narednoj sezoni, vjerovatno će mještani zbog okupacija plaža ležaljkama biti samo posmatrači i šetači obalom.
  Uvesti strožije mjere za neodgovorne i bahate zakupce.

 3. Kapacitet plaza Herceg Novog ne zadovoljava potrebe spica sezone.Prosiriti i pjescane i betonske plaze i napraviti nove.Smanjiti kolicinu lezaljki na svim plazama.Oznaciti farbanom linijom ili konopima granicu na plazi dokle je slobodan dio za gradjane jer se zakupci perfidno sire lezaljkama red po red u spicu sezone.Korpe na plazi da budu obaveza.Kontrolisati nivo buke

  14
 4. Bravo! Pješke sam prošao od Igala do Meljina dana 20-tog avgusta 2018 god. Svaka plaža, izuzev zadnje u Meljinama je bila 80-90% zauzeta ležaljkama i suncobranima. Mještanin se nema đe okupat jedino da plaća ležaljku. Peškir se nema đe stavit. Lijepo ste to organizovali nema šta…

  13
  1

Ostavite komentar

*

code