Jesenja fešta centrom grada: Za oživljavanje duha i entuzijama u zajednici

Jesenja fešta centrom grada: Za oživljavanje duha i entuzijama u zajednici

4
Podijeli

Na početku pješačke zone Njegoševe ulice i uz Gradsku kafanu u Herceg Novom će sjutra od 10 časova biti upriličena Jesenja fešta. Organizator, NVU Ruke najavljuje o 35 izlagača, na mobilijaru koji je obezbijeđen u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti i Turističkom organizacijom Herecg Novi. Nadaju se da će za sljedeću feštu imati mogućnost predstavljanja više zainteresovanih izlagača.

– Između dvije velike kiše utkaćemo pripreme i feštu posvećenu jesenjim plodovima i jeseni kao inspiraciji za stvaralaštvo i kreativno izražavanje u različitim oblicima – ističu članice NVU Ruke.

Picerija i restoran

Na maloj terasi Gradske kafane biće održana otvorena likovna radionica za djecu, u kojoj će učestovati, kao mladi mentori, članovi likovne sekcije Srednje škole “Ivan Goran Kovačić”. Njihovi radovi na temu “Jesenji plodovi” već krase izloge u Njegoševoj ulici. Veoma talentovane mlade saradnike već nekoliko godina predvodi Ksandra Popović, njihova profesorka.

– Od dodatnog programa najavljujemo nastup mažoret kluba Lily, koji će nakon nekoliko međunarodnih takmičenja opet biti sa nama. Vidjećemo juniorke i seniorke, koje su bile najbolji mažoret ansambl u svojoj kategoriji na Evropskom prvenstvu mažoretki održanom u Soko Banji u septembru –poručuju iz ovog udruženja.

Tokom fešte muzički program povjeren je vokalnom ansamblu Kaldana koja će izvoditi repertoar kompozicija iz Boke, Crne Gore i Dalmacije, rok, pop i klapske pjesme.

Donatorska trpeza od delicija sa jesenjim plodovima biće postavljena od početka fešte. Tema za trpezu su takođe jesenji plodovi od kojih se spremaju uglavnom slatkiši. Šipak, kostanji, rogač, mandarina, kivi, kake, maginja, žižula, košćela, posebnost su ovog podneblja. Ali i bundeve, dunje i drenjine, sa jesenjim jabukama i koštunjavim voćem biće prisutne na donatorskom stolu.

Predstaviće se novo Udruženje žena Ruža vjetrova iz Bijele, uz Baošićko udruženje Fešte koje se organizaciji ove manifestacije pridružilo početkom 2018. godine u humanitarnim aktivnostima.

Tu su kao i do sada Organizacija žena Herceg Novi, Bonaca iz Zelenike, Pekara poslastičarnica Tajna, koja će prezentovati novi proizvod, Bakery Cake shop Tažex, Gradska kafana, Jokina kužina i mnogi drugi koji će doprinijeti manifestaciji kao donatori slatkiša.

Posjetioci koji budu željeli da degustiraju slatkiše, donirajući novac, pomoći će dalje liječenje dječaka Ermina Tafe, a ova humanitarna akcija se odvija u saradnji sa Fondacijom Iva Bijelić.

Izložba rukotvorina i domaćih proizvoda, za koju je prijavljeno preko 40 izlagača, iz više gradova Crne Gore, biće priređena u zoni nekadašnjeg Novskog korza, pored “gvožđa”.

Prvobitni cilj stađunskih fešti bio je oživljavanje duha i entuzijama u zajednici, u organizovanju događaja pod otvorenim nebom kao podsjećanje na način života koji se odvijao u svakodnevnoj i živoj komunikaciji na ulici, kada se nije govorilo o otuđenju među ljudima, podsjećaju organizatorke.

4 Komentari

  1. Obisao sam danas par puta cijelu izlozbu, zanimljive rukotvorine, delikatesi iz naseg kraja, vrijedne domacice su se zaista potrudile da pokazu svoje umijece i vjestine, ali sam naisao i na dekorativne rogace, naime, u jednu drvenu pjadelu bilo je vise vrsta voca iz naseg kraja pa i rogaca, na pitanje posto su rogaci i gdje se mogu kupiti odgovor je bio lakonski – nije za prodaju, sluzi za dekorativne svrhe – , da dekorativni rogaci, uostalom zna li iko krsten gdje se moze kupiti koje kilo rogaca, na pjacu ih prodavaju po 3 komada za 1€, da bude jasno, nemaju zlatne spice

Ostavite komentar

*

code