Jevrić: Kotor preuzima 700% veću količinu vode iz regionalnog vodovoda od ugovorene

Jevrić: Kotor preuzima 700% veću količinu vode iz regionalnog vodovoda od ugovorene

1258
1
Podijeli

Tokom vaskršnjih praznika JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje  isporučio je rekordne količine vode. Prednjači kotorska opština koja posljednjih dana preuzima 140 litara u sekundi, odnosno 700 odsto više od ugovorenih količina, saopštio je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

– Posljednjih dana iz našeg sistema opštinama Budva, Kotor, Tivat i Ulcinj se isporučuje ukupno 253 litra u sekundi, što je za 39 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine kada smo isporučivali 182 litara u sekundi, odnosno 184% u odnosu na isti period rekordne 2015. godine kada smo isporučivali 89 litara u sekundi. Podsjećamo da već treću godinu zaredom opština Kotor sve više zavisi isključivo od našeg sistema zbog nestabilnosti lokalnih izvora, pa je tako posljednjih dana došlo do upliva morske vode u glavno gradsko izvorište zbog čega su iz vodovoda Kotor zahtijevali hitnu isporuku dodatnih količina vode i naše tehničke ekipe su im odmah izašle u susret. I ovaj slučaj potvrđuje stav Regionalnog vodovoda da je svima u vodovodnom sektoru na Crnogorskom primorju potrebno odgovornije planiranje potrebnih količina vode za piće i da samo posmatrajući politiku vodosnabdijevanja na jedinstven način možemo garantovati građanima nesmetanu isporuku kvalitetne vode tokom cijele godine, ističe Jevrić.

Picerija i restoran

Prema njegovim riječima Regionalni vodovod je najbolji primjer ispravnosti Vladine politike da ulaganjem u infrastrukturne projekte kreira ambijent ubrzanog ekonomskog razvoja i većeg kvaliteta života stanovnika.

–  Od jula 2010. godine kada su prvi litri vode iz regionalnog vodovodnog sistema isporučeni opštinama Budva, Kotor i Tivat, odnosno Baru 2011. i Ulcinju 2012. godine, naši građani ali i turisti na Crnogorskom primorju nemaju više ni jedan realan i opravdan razlog da budu izloženi nestašicama vode za piće. Stoga je Regionalni vodovod najpouzdaniji partner cjelokupne turističke privrede na našem primorju, koja se ne bi mogla zamisliti na ovako viskom nivou na kom se nalazi posljednju deceniju nakon obnove nezavisnosti 2006. godine da nije završen Regionalni vodovod i da i dalje imamo nestašice vode za piće, podsjeća Jevrić.

Na pitanje novinara da prokomentariše određene stavove koji se mogu čuti iz pojedinih lokalnih vodovoda, da njima ovaj sistem ne treba u zimskom periodu, Jevrić odgovara ”to apsolutno nema veze sa realnošću. Neću ništa komentarisati o kvalitetu vode koju lokalni vodovodi na Crnogorskom primorju isporučuju potrošačima s obzirom na činjenicu da od 32 lokalna izvorišta kojima gazduje 6 lokalnih vodovoda na Crnogorskom primorju, samo za 4 posjeduju sva zakonom propisana akta. Dakle, 28 izvorišta ne ispunjavaju zakonom jasno propisane uslove, ali ću se osvrnuti, recimo, na period novogodišnjih praznika, kada su sva lokalna vodovodna preduzeća tražila hitne isporuke dodatnih količina vode iz našeg sistema, osim, naravno, barskog vodovodnog preduzeća koje je imalo još u periodu prije Nove godine određene probleme u vodosnabdijevanju jednog dijela opštine zbog nestabilnosti sopstvenih izvora. Međutim, čini se da su oni „uspjeli disciplinovati“ potrošače u Baru da im je potpuno svejedno da li imaju vode ili ne…“objašnjava, pored ostalog, Jevrić.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code