Početna Ekonomija Jevrić: Uskoro tender za priključenje Herceg Novog na regionalni vodovod

Jevrić: Uskoro tender za priključenje Herceg Novog na regionalni vodovod

2

U roku od narednih tridesetak dana, Regionalni vodovod – Crnogorsko primorje trebalo bi da dobije kredibilnog partnera kako bi mogli raspisati tender da se i šesta opština crnogorskog primorja, Herceg Novi, konačno spoji na sistem regionalnog vodosnabdijevanja. To je saopštio direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić na IX Međunarodnoj konferenciji o ekonomiji – Panel Globalni izazovi vodnog stresa u 21. vijeku u Budvi.

„Sa Vladom Crne Gore i Upravom za saobraćaj pokrenućemo realizaciju II faze – 7 godina prije plana, kako bismo povećali kapacitet za opštine Bokokotorskog zaliva. Krenuli smo sa projektom, ulažemo 10 miliona eura u II fazu, koja bi trebalo da se realizuje tek 2025. godine, ali mi nemamo vremena da čekamo. Stoga već ove godine investiramo da bi opštinama Bokokotorskog zaliva isporučili 750 l/s, jer sada možemo 330 l/s. Tu u dvijema opštinama imamo tri projekta koja vrijede preko 2 milijarde eura  – Portonovi, Porto Montenegro i Luštica Bay. Ti globalni investitori sigurno ne bi došli u Crnu Goru da i dalje imamo problem sa nedostatkom vode“, obrazložio je Jevrić.

Potražnja za vodom bi, prema nekim podacima, u narednih 5 godina u Crnoj Gori trebalo da poraste za 58% – da li smo mi spremni za to, pitao je Jevrić. Zbog sistemskih promjena koje su radili u Regionalnom vodovodu posljednje 4 godine, lokalnim vodovodnim preduzećima isporučuju  100% više vode, istakao je on.

Crna Gora kako je ocijenio ne pripada zemljama koje su izložene vodnom stresu, kojem doprinosi privredna aktivnost, a može da bude primjer kako jedna država vizionarski rješava taj problem i izbjegava vodni stres.

Izvorište Bolje sestre najveći je vodozahvat, kojim se primorske opštine u Crnoj Gori snabdijevaju pitkom vodom, izgrađen na Mediteranu u posljednjih 25 godina. Međutim, za njega još nije određeno slivno područje. Ali zahvaljujući podršci iz IPA fondova  i EBRD od oko milion eura, radiće se istraživanje koje će odrediti slivno područje, kako bi se sačuvao kvalitet vode sa izvorišta.

2 Komentari

  1. Molimo Radio Jadran da istrazi koliko ce onda kostati kubik vode ( iz nase vlade najavljuju poskupljenje svim gradjanima CG- novi Zakon o komunalnim djelatnostima- zahvalni narod i sendvic glasaci odusevljeno klicu toj ideji)..i ko ce da plati dug preduzeca Regionalni Vodovod koji ima prema Strabagu..ako ste objektivni servis gradjana HN, molimo istrazite i objavite ove podatke

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code