JOŠ 7 DANA ZA POLJOPRIVREDNIKE DA KONKURIŠU ZA BESPOVRATNA SREDSTVA “MIDAS V”

JOŠ 7 DANA ZA POLJOPRIVREDNIKE DA KONKURIŠU ZA BESPOVRATNA SREDSTVA “MIDAS V”

111
0
Podijeli

Poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori imaju još sedam dana da se prijave na javni poziv u okviru MIDAS V, odnosno da kandiduju projekte za čiju realizaciju imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija – obavještavaju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kroz poziv koji je otvoren do 17. jula, poljoprivrednicima je na raspolaganju budžet od 500.000 eura, iz Globalnog ekološkog fonda, koji će se distribuirati kroz saradnju Ministarstva i Svjetske banke.
Ovaj novac, kako je definisano uslovima poziva, namijenjen je unapređenju proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima, uvođenjem standarda u upravljanju stajskim đubrivom i otpadnim vodama, kako bi se obezbijedila zaštita životne sredine prilikom poljoprivredne proizvodnje. Primjena ovih i sličnih ekoloških standarda uslov je da poljoprivrednici mogu konkurisati za naredne podrške koje će im na putu približavanja EU biti na raspolaganju.
Poštovanje navedenih standarda biće uslov već od narednog javnog poziva za grantove, koje finansiraju EU i SB, ali i za podršku iz agrobudžeta Crne Gore.
Zato je veoma važno da poljoprivredni proizvođači shvate koliko je bitno da na vrijeme počnu sa ulaganjima u unapređenje proizvodnje na gazdinstvima, ukoliko žele ozbiljno da se bave poljoprivredom i iskoriste sve pogodnosti iz predpristupnih fondova.
Rješavanje stajnjaka po evropskim standardima, poljoprivrednici se postepeno približavaju poštovanju „Kodeksa dobre poljoprivredne prakse”, kao osnove poljoprivredne proizvodnje u EU, što nije samo pitanje obaveze, nego i postizanja veće konkurentosti, jer će na taj način proizvesti kvalitetniju i zdraviju hranu.
Za apliciranje za MIDAS V, podsjećamo da su prihvatljive investicije unapređenje skladištenja stajskog đubriva, sakupljanje otpadnih voda iz silaže, adekvatan transport i nanošenje stajskog đubriva, tečnog stajnjaka i otpadnih voda iz silaže (oprema za upravljanje stajnjakom i otpadnim vodama).
Iste investicije su bile podržavane i kroz II i III MIDAS poziv, kroz koji je potpisan ugovor o grantu za 134 investicije, ukupne vrijednosti 1,4 milion eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code