JOŠ IMA PALASTURA U BOKI, ALI SLIJEDI VJEŠTAČKA REPRODUKCIJA

JOŠ IMA PALASTURA U BOKI, ALI SLIJEDI VJEŠTAČKA REPRODUKCIJA

289
0
Podijeli

Foto: ferrebeekeeper.wordpress.com/tag/pinna-nobilisHercegnovski ribar i ronilac Ivek Bundes, koji riba i u Boki i na otvorenom, priča nam da se manje palasture, veličine od 10-15 cm mogu naći u priobalju Luštice, no ono što je poražavajuće jeste da se one najčešće eksploatišu kao suvenir.

“Malih palastura vidio sam u Malim Rosama, ali je turisti najčešće iščupaju. Velikih palastura bilo je kod Ostrva Sv. Marko. Druga uvala u kojoj se još može naći lijepih palastura je ulaz u Bigovo sa lijeve strane. No, tu je dubina od 20-30 m, gdje ronioci mogu zaroniti jedino sa bocama”.
Kad je riječ o čistoći mora, Bundes ukazuje na činjenicu da postojanje ježeva ipak govori da je more u Boki relativno čisto i nezagađeno, ali morsko dno često ima drugačiju sliku, naročito kad je riječ o dijelu zaliva od Bijele ka Igalu, posebno kod Gradske luke:
“Zahvaljujući ježevima koji su prvi pokazatelj čistoće mora, more je za sada čisto, ali je u njemu mnogo smeća. Kako to riješiti, mislim da je problem kojim bi trebalo svi da se pozabavimo, jer ne može se naći kvadratni metar dna da na njemu nema nekog smeća. I to je katastrofa” – priča nam Bundes.
Rijetka školjka, palastura poznatija kao “pinna nobilis” ipak, biće uzgajana u Bokokotorskom zalivu, potvrdio je Radiju Jadran direktor Instituta za biologiju mora dr Mirko Đurović. To je rezultat saradnje kotorskog Instituta za biologiju mora i Fondacije Petrović Njegoš sa Fondacijom Princa Alberta II od Monaka. Početak projekta još nije definisan, jer nedostaju finansijska sredstva koja bi trebalo da budu obezbijeđena od sponzora ili donatora kroz međunarodne fondove. Vrijednost projekta zavisiće i od toga ko će se prihvatiti finansiranja, jer je riječ o velikom i kapitalnom projektu.
Jer, “Pinna nobilis”, koja može da naraste do metra, pronađena je ponovo na nekoliko lokacija u Boki, u velikim “naseljima”, iako je duži niz godina uopšte nije bilo.
Prema riječima dr Đurovića, palastura je mediteranski endem, jako je ugrožena zbog zagađenja mora. “Pinna nobilis” je izuzetno osjetljiva na bilo kakvo zagađenje, a Boka je njeno prirodno stanište, navodi Đurović, ističući da o tome najbolje mogu posvjedočiti oni koji se bave ronjenjem ili ribolovom. Šta je uslovilo nestajanje ove palasture na nekoliko godina i njeno ponovno pojavljivanje, predstavnici kotorskog Instituta razgovarali su i sa dva najveća poznavaoca školjki sa Okeanografskog instituta “Pol Rikar” iz Monaka, prof Hoze Garsija Refel Marom i prof Nardom Vinćenceom.
“Kao uzrok njenog nestanka nije samo zagađenje već i prekomjeran ribolov. Često se dešava i da je ljudi koji rone “odvajaju” od staništa i nose kući kao ukras. I samim tim, te aktivnosti utiču na njenu (ne)rasprostranjenost, ali postojanje većih naselja jedinke palasture govori nam da je more zadovoljavajućeg kvaliteta, odnosno da ne postoji neki oblik zagađenja”.
Do početka realizacije projekta vještačke reprodukcije ove palasture u Institutu za biologiju mora, naučni radnici obavljaće njeno nadgledanje u moru.
“Nakon što su označena naselja na kojima se nalaze jedinke palasture, naš je zadatak sada da pratimo njihov rast i razvoj tokom cijele godine, da bismo vidjeli kojom se brzinom razvijaju, a najvjerovatnije u sklopu ovoga projekta određivaćemo i njihovu starost” – kaže dr Đurović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code