Početna Ekonomija Još jedan korak do brze saobraćajnice duž primorja: Za reviziju idejnog projekta...

Još jedan korak do brze saobraćajnice duž primorja: Za reviziju idejnog projekta obilaznice oko Budve 460 hiljada eura

17

Da nema turističkog razvoja na Crnogrskom primorju bez izgradnje brze saobraćajnice oko Herecg Novog, Tivta, Budve i Bara, pri čemu je prioritet obilaznica oko Budve, potvrđuje se svake sezone, izuzev ove u kojoj je zabilježen drastičan pad turističke posjete zbog pandemije.

Završen je Idejni projekat za budvansku obilaznicu i Vlada je usvojila Informaciju o formiranju Komisije za reviziju tehničke dokumentacije. Dala je i saglasnost da se za rad Komisije za reviziju Idejnog projekta Obilaznice izdvoji 461.420 eura. To je, kako je saopšteno, 10 odsto vrijednosti projektovanja. Sredstva su obezbijeđena iz bespovratnih sredstava kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF). Na čelu Komisije je redovni profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Duško Lučić.

Prema ranijim najavama iz Ministasrtva saobraćaja i pomorstva, izgradnja jadransko jonskog koridora koji će Crnu Goru povezati sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom obezbijediće i značajne tranzitne tokove. Prioritetna dionica na ovom koridoru treba da bude obilaznica oko Budve, koja je u planu za izgradnju 2021. godine.

Objašnjenje za odabir Budve za početak gradnje brze saobraćajnice je prosječni godišnji-dnevni saobraćaj koji dostiže 12.000 vozila u tom gradu.

Inače, Crna Gora je dobila četiri miliona eura granta za idejni projekat za obilaznicu oko Budve , koja će biti duga oko 30 kilometara. Slijedi glavni projekat i Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvo. Za kofinansiranje izgradnje prioritetne komponente obilaznice oko Budve, obezbijeđena su bespovratna sredstva od 40 miliona eura.

17 Komentari

 1. e moji dibri a se sjecam da mi je djede kad sam bio mali pricao kako treba da sepravi most ja sam bio mali desetak godina a djede je umro prihe pedeset pa vidite koliko se godina pravi ovaj most samo se laze a neulaze se nista dje se fozivotno nemogu ugraditi svi oni koji su na vlast toliko o gradnji zaobilaznice

  11
 2. Da je bilo srece i strucne (ne politicke) pameti vec bi se gradio autoput (sa prikljuccima za “morske” gradove) od granice sa Hrvatskom do granice sa Albanijom kao dio jadransko jonske magistrale (spoj evropskih drzava sa Grckom a preko nje sa Levantom) umjesto autoputa (u gradnji) od Bara do granice sa Srbijom. Ovaj autoput je mogao da saceka jer za transport robe iz barske luke do Srbije postoji zeljeznicka linija a “navalica “na autoput ce biti najvise dva mjesea godisnje (“spic” turistike sezone) a u ostalom dijelu godine je dovoljna i postojea magistrala.
  I jos nesto, za novske separatiste, koji je to kapitalni projekat imala novska vlast a za koje Podgorica nije imala “sluha”? Skola na Igalo? Ima li Igalo toliko djece da bi se opravdala posebna skola?

  6
  6
 3. Nadam se da se ovo neće napraviti.Trasa ide kroz zaledje našeg i drugih gradova na primorju,a to je pravi generator razvoja jer još uvijek nije skroz devastirano.Stranci traze kuće na osami sa bazenima da tu odmaraju,da se hrane domaćom hranom,da probaju ono što nemaju odakle su došli.Zar nas neće zaobići brže ovim putem??

  3
  11
  • А куда да дођу до те куће у осами? Преко трајекта и кроз пођанске кривине? Залеђе може да остане недевастирано и поред изградње пута, само треба да се поштују одавно установљени прописи у градњи објеката. Ако ће да се гради како коме падне на ум, као што је одавно случај са Херцег Новим, онда је сва прича залудња работа.

 4. Obilaznica i most verige je glavna tema svakoj partiji na pocetku vladavine… slusamo vec pola vijeka istu pricu.
  Djelima odusevite narod i ucinite nas ponosnim sto zivimo u ovoj drzavi.
  Radite i batalite suplje price.

  65
 5. Izmestite tranzit sa plaža ako hicete turiza.
  Šleperi nam brekću 10 m iznad ležaljki i suncobrana.Toliko o elitnom turizmu.
  Vucite od Debelog brega prema Podgirici a ovo što imamo je tesno i za meštane.
  Kakve zaobilaznice pa svako normalan zna da ce se samo premestiti čepovi na drugo mesto.

  28
  8
 6. Budva pa Budva. Most Ploče-Pelječac je u gradnji za 2022. godinu i brza saobraćajnica stiže do Ćilipa isto u najkaraćem roku. Most Verige ima smisla samo sa tom vezom. Ali Podgorica gleda samo u Budvu.

  58
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code