Početna Društvo Još jedna osoba iz Herceg Novog preminula, šest novozaraženih korona virusom

Još jedna osoba iz Herceg Novog preminula, šest novozaraženih korona virusom

10

Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 937 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 354 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2 i to iz sledećih opština:


Podgorica 170
Cetinje 28
Nikšić 27
Ulcinj 27
Pljevlja 21
Bijelo Polje 19
Kotor 17
Rožaje 9
Kolašin 8
Berane 7
Herceg Novi 6
Bar 4
Tivat 4
Mojkovac 3
Danilovgrad 2
Tuzi 1
Budva 1

Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 infekcijom i to kod pacijenata iz Bara (2), Ulcinja (2), Kotora (2), Herceg Novog i Nikšića, koji su bili rođeni 1967, 1960, 1940, 1967, 1968, 1943, 1952 i 1935 godine a prijave smrti su dostavili OB Bar (7) i OB Nikšić (1).

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 281 a od početka godine 290.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 242 pacijenta.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 3729.
Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 17746.

S obzirom na enorman priliv uzoraka u laboratorije Instituta za javno zdravlje vrijeme čekanja na rezultate se značajno produžilo. Kako bi osiguralil da pacijenti koji čekaju rezultate ne predstavljaju potencijal za dalje širenje infekcije, od posebnog je značaja da sve osobe koje su testirane zbog prisustva simptoma ili kontakta sa oboljelom osobom do pristizanja trezultata ostaju u svojim kućama uz izbjegavanje svih društvenih kontakata.

Osobe koje tokom čekanja rezultata razviju simptome ili primjete pogoršanje kliničke slike ne treba da čekaju rezultate PCR analiza već se moraju odmah obratiti svojim izabranim ljekarima i pratiti njihove instrukcije za dalje postupanje i eventualno upućivanje na dodatne preglede i pretrage.

S obzirom na epidemiološko dešavanje na terenu jedino odgovornim ponašanjem možemo sačuvati zdravstveni sistem od urušavanja.

10 Komentari

 1. dje su inspekcije koje nadziru pridrzavanje mjera i zestoko kaznjavaju krsenje? nosenje maski, detaljna i cesta dezinfekcija svega, objekata i javnog prevoza, jasno oznaceni aparati za dezinfekciju ruku svugdje na vidnim mjestima itd. Vrlo jednostavno!

  11
  8
 2. Poradi na tome da nas bude sve.vise i vise.

  Sto ne apelujete na drzavu da poveca plate i obezbijedi veca primanja zenama.
  Nije za dzaba ( Na mladjima svijet ostaje).
  Stari su imali svoje doba mladosti.

  Pusti te nas da zivimo na miru!

  Tebi ako se zatvara stoj doma i ne izlazi nikad.

  12
  15
 3. Nadam se da ce drzavne vlasti zatvoriti skole i uvesti ogranicenja kao u martu jer je korona smrtonosna bolest. Dok shvatimo,mnogo ce nas poumirati. To nije malo jaci grip,to je ravno kugi.

  12
  9
 4. Ocekuje se ogroman broj oboljelih u Herceg Novom. Samo nebo zna koliko ljudi ceka na rezultate testa a vecina toga je od onog lijepog Nedeljnog dana kad su svi izasli da uzivaju u suncu na setalistu i ugostitelsjkim objektima na njemu.
  Ako se nevaram 11.10.2020 je napravio masakar.

  Zasto neki novinar radio jadrana ne napravi reportazu u 9:30 ispred covid-19 mjesta za uzimanje uzoraka za testiranje da vidi sta je sprdnja od zdravstva i Novskog direktora Dom Zdravlja.
  Ali molim vas iz daleka.

  12
  7
 5. Strah u kostima. Zašto se opet ne uvede policijski čas? Uvođenje policijskog časa je jedino riješenje za sigurnost građana. Ovako će nas biti sve manje i manje.

  22
  29

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code