Početna Eco Još pola miliona eura poljoprivrednim gazdinstvima za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka

Još pola miliona eura poljoprivrednim gazdinstvima za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka

0

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je dodatni javni poziv za dodjelu sredstava bespovratne podrške za nabavku adekvatne opreme i higijenskih sredstava, zarad daljeg unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje se proizvodi na crnogorskim farmama i bolje tržišne pozicije proizvođača mlijeka, saopšteno je iz ovog Vladinog resora.

Javni poziv za unapređenje kvaliteta mlijeka, koji je realizovan kroz Agrobudžet za 2018. godinu, u martu, zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača, zatvoren je dvije sedmice nakon objavljivanja, zbog utroška sredstava opredijeljenih kroz ovaj poziv. Stoga je Ministarstvo odlučilo da neiskorišćena sredstva iz IPARD like 2 projekta namijenjena jačanju prerade opredijeli za ovu namjenu.

Kroz objavljeni, četvrti IPARD like 2 javni poziv poljoprivrednim proizvođačima biće na raspolaganju 500.000 € za unapređenje higijenskih standarda na farmama, kako bi što više njih uspijelo da proizvede mlijeko ekstra klase, koje odgovara EU standardima. Time će biti u mogućnosti da ostvare pravo i na maksimalne premije za mlijeko, ostvare veću dodatu vrijednost i prihode.

Korisnici podrške ovog Javnog poziva su poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, bave se proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama ili mlijeko prerađuju u sopstvenm domaćinstvu.

Minimalan iznos investicije je 1.000 € (sa PDV-om), a maksimalan 20.000 €. Podrška se daje u iznosu od 50% od prihvatljivog troška investicije. Za mlade farmere bespovratna podrška je veća, do 55 odsto investicije, a za poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze u planinskim područjima na nadmorskoj visini većoj od 600 metara podrška iznosi do 60 odsto. Ukoliko se mladi farmeri nalaze u takvim planinskim područjima dobiće podršku u iznosu od 65 odsto investicije.

Sve informacije o procedurama nabavki, kriterijumima prihvatljivosti, potrebnoj dokumentaciji, usaglašene su sa Evropskom unijom i Svjetskom bankom, i nalaze se u Operativnom priručniku za IPARD like 2.4 Javni poziv koji će poljoprivrednicima takođe biti dostupan na sajtu Ministarstva.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code