Jovana Janjušević, CZIP: Zabrana lova i sječe šume u Albaniji – hoće...

Jovana Janjušević, CZIP: Zabrana lova i sječe šume u Albaniji – hoće li se Crna Gora ugledati na komšije?

1374
4
Podijeli

jovana janjusevic czipMoratorijum na sječu šuma uveden je kao hitna mjera zaštite. Naime, prekomjerna sječa u komercijalne svrhe, izvršena zakonito putem koncesija ili nezakonito, zahtjevala je drastične mjere oporavka. ZabranA sječe počinje od januara 2016. godine i trajaće punih 10 godina, za koje vrijeme se očekuje dovoljan oporavak šuma i šumskih staništa.
Razlog za loše stanje u šumarstvu u Albaniji bilo je dosadašnje zakonodavstvo koje nije bilo u stanju da se obračuna sa prekomjernom sječom u proteklih 25 godina koje su često bile povezane sa korupcijom visokih službenika koji su upravljali zaštićenim područjima. Prema istraživanjima iz 2011. godine, za samo jednu godinu nezakonito je posječeno 46 miliona kubika, što je ekvivalent pustošenju površine glavnog grada Tirane (116.000.000 m2).
Odluka o zabranu javila se nakon izvršenog popisa šuma u Albaniji, koji je pokazao da šume obuhvataju manje od 10% površine čitave teroitorije, te da postoji problem erodiranog zemljišta. Prema podacima iz 1943. godine šuma je zauzimala 83% teritorije ove zemlje.
Pripremljeni nacrt zakona koji će uvesti moratorijum u praksu naredne decenije Ministarstvo zaštite životne sredine predalo je Skupštini na glasanje. Kako bi obezbijedili efikasno izvršenje ove mjere Vlada Albanije je pripremila i drakonske kazne za sve one koji prekrše uvedeni moratorijum. Naime, u slučaju nezakonite sječe, počinilac će snositi kaznu i do 36 hiljada eura.
Posebna odlika ovog moratorijuma je što on neće uticati na domaćinstva i ogrijev koji stanovništvo koristi. Naime, nakon izvršenog popisa šuma, one se predaju na korišćenje opštinama koje će dozvoljavati sječu samo za potrebe grijanja lokalnog stanovništva. To znači da će svaka porodica dobiti mogućnost da posječe onoliko stabala koliko je potrebno za jednu godinu. Stroga kontrola onemogućiće prodaju nezakonito posječenih stabala u komercijalne svrhe, dok će izvoz drvne građe, u čemu je Albanija prednjačila u prihodima, u potpunosti izostati.
Prema riječima zvaničnika, ovakvoj odluci Vlade naročito je doprinijela kampanja NVO sektora, koji je ukazivao na dugogodišnje zloupotrebe u šumarstvu, ali i argumentovao loše stanje šuma, što se u konačnom odrazilo na vrste i staništa. Obje su strane i te kako svjesne da uvođenje zabrana samo po sebi ne može garantovati uspjeh, te da predstoji dugotrajan proces pošumljavanja.
Ostaje pitanje da li će se Crna Gora odlučiti za ovakav potez i ugledati na svoje komšije ili će se oglušiti o primjere dobre prakse, kao što je učinila i u slučaju moratorijuma na lov? Crnogorske šume takođe pate od prekomjerne i nezakonite sječe, požara, krivolova, a ni naši zvaničnici nisu imuni na korupciju (primjer neuspjelog krivičnog gonjenja Radoša Šućura, direktora Uprave za šume).

4 Komentari

  1. Crnogorsko šumarstvo imalo je niz prilika radeći sa evropskim vladama u predpristupnim fondovima da zakonodavstvo uskladi i primjeni EU standardima.Znašajna sredstva su uložena u edukaciju vlasnika šuma što je jako bitno,jer većinski vlasnici šuma u CG su privatnici.Zakonom je predviđeno da dio sredstava naplaćenih od izvoznih taksi bude vraćen kroz ulaganja u šume i šumarstvo,nažalost nije tako.Opština Herceg Novi ne posjeduje na svojoj teritoriji veće šumske segmente da bi oni sami bili predmet eksploatacije ili zaštite države,ali Orijen kao cijelina treba da bude zaštićen.Orijen je doživio svoja prva ozbiljna istraživanja još za vrijeme Austro-Ugarske,kada je dobio i prvu markiranu stazu.NVO UDRUŽENJE PRIVATNIH VLASNIKA ŠUMA HERCEG NOVI
    0    0
  2. Kad se poštuju propisi ne treba nam komšiluk za primjer,nego sprovođenje i poštovanje propisa bez izuzetka,bez korumpiranih i bezobzirnih. A, hapšenje ne zavisi od bijesa nezadovoljnih punih mržnje i predrasuda,jer bismo se po našim selima međusobno hapsili.
    0    0

Ostavite komentar

*

code