Početna Ekonomija Jovanić: Vlada treba da odobri isplatu otpremnina radnicima Brodogradilišta

Jovanić: Vlada treba da odobri isplatu otpremnina radnicima Brodogradilišta

7

brodogradiliste prazan dok 070316Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilšta Bijela, Žarko Ostojić, dostavio je juče Privrednom sudu Nacrt rješenja djelimične diobe 12,79 miliona eura, koja je ta kompanija prihodovala prodajom velikog doka i nastavkom djelatnosti, pišu Dnevne novine.

Nacrtom je predviđeno da se izmire cjelokupna potraživanja prvog i drugog isplatnoga reda, u ukupnom iznosu 6,16 miliona eura, čime će se namiriti dugovanja bivšim radnicima i Sindikatu Brodogradilišta, Poreskoj upravi i Opštini Herceg Novi.

Treći isplatni red biće namiren djelimično, pa će od ukupnih 8,89 miliona eura potraživanja biti isplaćeno 4,2 miliona eura. Preostalih 2,07 miliona eura iskoristiće se za pokrivanje troškova stečaja, proizvodnje i obaveza stečajne mase, kao i isplatu zarada zaposlenih.

Prema riječima predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, ukoliko ne bude prigovara sud će donijeti rješenje o diobi u roku od 8 dana.

„Nakon prodaje preostale imovine Jadranskog brodogradlišta i podjelom novca stečenog tim putem, biće obezbjeđeno namirenje svih povjerioca u stečajnom postupku. To nijesmo mogli obezbijediiti u nekim drugim postupcima zbog nedostatka stečajne mase – rekao je Jovanić Dnevnim novinama.

On ukazuje da su zaposleni u Brodogradilištu svojim angažovanjem doprinijeli efikasnom i nesmetanom vođenju stečajnog postupka, te da zbog toga u stečajnoj upravi imaju poseban senzibilitet prema pravima radnka. Odgovoran odnos prema zaposlenma, kako dodaje, pokazala je Vlada kada je prošlog septembra donijela zaključak o preusmjeravanju sredstava koja se ostvare iz stečajnog postupka za isplatu otpremnina radncima.

„Vjerujem da će Vlada imati senzibilitet i postupiti po svom zaključku. Sva potraživanja države kao povjerioca biće u cjelosti namirena i nećemo imati situaciju da zbog nedostatka stečajne mase dugovi budu otpisani. Moj apel prema izvršnoj vlasti, bez namjere da na bilo koji način utičem na donošenje odluka je da zbog radnika, koji su pomogli da se stečaj odvija na dosadašnji način, ovoga puta pokaže poseban odnos  razumjevanje, i dio sredstava koji sada bude isplaćen državi kao namirenje djela potraživanja, a u skladu sa zaključkom Vlade, opredijeli za njhove otpremnine“ – istakao je Jovanić, navodeći da krajem mjeseca treba da uslijedi predaja velikog doka novom vlasniku.

7 Komentari

  1. Kazu 29 ce…lazu sve sad ce pocet i godisnji odmori i cekat ce mo 01.09…a obecanje je bilo 25…sindikat je u semi sa direktorima…to jest dok je prodat sad 28…dokle vise zavlacenja…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code