Početna Oko nas Budva JPMD i Opština Budva potpisali Prijedlog sporazuma o novom upravljanju Lukom Budva

JPMD i Opština Budva potpisali Prijedlog sporazuma o novom upravljanju Lukom Budva

0

Predstavnici JPMD i Opštine Budva potpisali su danas prijedlog “Sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva“. Prijedlog su potpisali direktor JPMD Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva, Marko Carević. Prijedlog sporazuma biće upućen Vladi na saglasnost, nakon čega će biti ramatrani modeli upravljanja lukom, prenosi Mediabiro.

Foto: Mediabiro

Mikijelj je kazao da se ovim sporazumom Luka Budva vraća građanima Budve, od kojih je oduzeta 2002. godine, kada je bivša vlast luku ustupila navodnom stranom investitoru iza koga su stajali domaći biznismeni bliski tadašnjem režimu.

“Tada je jedan od najvrijednijih resursa naše opštine predat u privatne ruke za smiješnu nadoknadu, ispod realne vrijednosti, uz obrazloženje da lokalna samouprava nije sposobna da upravlja lukom. Tada počinju i problemi za lokalno stanovništvo, kojem je onemogućeno da po razumnoj cijeni koristi marinu za svoje potrebe. Dolazimo u situaciju da obezbjeđenje zabranjuje građanima i gostima Budve da šetaju dokovima, lokalnim ribarima se zabranjuje da svoj ulov iznose na obalu, zaključavaju se kapije marine i ista se i pravno i faktički oduzima građanima, iako je riječ o dobru u opštoj upotrebi, koje mora biti dostupno na korišćenje svima”, kazao je on.

Zbog navedenog, dodaje, organizovani su i brojni protesti lokalnog stanovništva. Posebno je naglasio da je današnji sporazum posljedica volje građana Crne Gore iskazane 30. avgusta 2020 godine, kada su, kaže, jedan režim otuđen od naroda poslali u istoriju i dobili mandat da resurse države Crne Gore vrate na korišćenje onima kojima i pripadaju, a to su građani.

“Želim da naglasim da je država Crna Gora u višestruko boljem položaju, u odnosu na ugovor koji je zaključen 2017, na osnovu tadašnjeg zaključka Vlade Crne Gore. Želim da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos, počev od tima koji je bio spreman da danonoćno radi na analizi prethodnog Ugovora, Takođe, želim da se zahvalim svim lokalnim funkcionerima i predstavnicima Vlade Crne Gore, koji su podržali ovu inicijativu”, kaže Mikijelj. On je istakao kako je ovo uspjeh svih, ali prije svega građana Budve, koji se sa predmetnom otimačinom nijesu pomirili svih ovih godina.

“Svim građanima Budve i Crne Gore čestitam slobodnu luku i slobodnu Crnu Goru”, zaključio je Mikijelj.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je rekao da se dešava upravo ono što su i govorili u predizbornim kampanjama kada su obećali da će napravit otpor od svega onoga što nije u interesu građana i države Crne Gore.

„Ovo je primjer kako treba raditi, zadovoljan sam da konačno funkcionišemo u punom kapacitetu i kada je u pitanju i Vlada i vladina preduzeća i lokalne samouprave i građani. Sve se svodi na činjenicu da radimo ono sto smo i obećali da ćemo raditi u interesu građana. Ovo je jedan u nizu primjera i želim da čestitam svima a posebno građanima na istrajnosti i upornosti“, rekao je on.

Naglasio je kako su dokazali da su i te kako sposobni da upravljaju.

„To će vrijeme pokazati i nadam se da ćemo biti jako uspješni i da ćemo timski raditi“, zaključio je Carević.

Šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović kazao je da će prijedlog sporazuma uputiti Vladi Crne Gore na saglasnost. Nakon toga će se stvoriti pretpostavke da dalje razmatraju o modalitetima upravljanja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code