Početna Sport Jubilarni XX Orjenski maraton krajem maja

Jubilarni XX Orjenski maraton krajem maja

0

Planinarski klub Subra iz Herceg Novog počeo je pripreme za jubilarni 20. Orjenski maraton koji bi, kako najavljuju iz kluba, trebalo da bude održan od 24. do 26. maja.

Trasa je duga 14 km, a maraton nema takmičarski karakter i prelazi se organizovano, uz vodiče i priču o zanimljivostima kao što su karaula Grab, Žitni do, Simova pećina, jama Izvod, Zmajevo ždrijelo, Subrina kapija, vrh Subre ( 1689 m ), Markov koš, Vilino guvno, Subrini platoi i Kamenska ravan. Tura traje između 7 i 8 sati a pogodna je za srednje spremne planinare.

Prema itinereru maratona, za petak 24. maj planiran je dolazak u popodnevnim satima kod Doma za Vratlom, smještaj učesnika te svečano otvaranje u 19 h. Sat kasnije biće otvorena izložba fosila Agencije za razvoj i zaštitu Orjena „Geo-nasljeđe Orjena“, organizovane povodom Evropskog dana parkova, te druženje uz logorsku vatru.

U subotu 25. maja u 9 h najavljen je start Orjenskog planinskog maratona, dok je dodjela učesničkih diploma planirana za 17 h, nakon čega će uslijediti zajednička večera.

Za nedjelju 26. maj, u 10 h najavljena je revijalna kružna mountain running trka Orjensko srce na trasi dugoj 5.490 m, sa 299 m ukupnog uspona i silaska. Trka je namijenjena za one koji se bave planinskim trčanjem i sličnim sportskim disciplinama. U podne će biti dodijeljene diplome najboljima za osvojena prva tri mjesta u kategorijama MS i ŽS kao i učesničke diplome. Netakmičarska ruta Orjenskog srca uz vodiče obuhvatiće Žitni do, Ledenu jamu, Grotjavicu, Duboki do i Kamensku ravan. Prolazak bi trebalo da traje oko 3 sata, a u 14 h predviđena je dodjela diploma i zatvaranje Orjenskog maratona.

Učesnici maratona plaćaju kotizaciju od 5 eura a učesnici running trke 3 eura. Detaljnije informacije i prijave do 23. maja dostupne su na zvaničnoj Fb stranici kluba ili putem mejla subra@t-com.me.

Organizaciju maratona pomogli su Ministarstvo sporta, Turistička organizacija Herceg Novi, Pivara Trebjesa, Atletski savez Crne Gore i drugi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code