Početna Kultura Jubilej: 100 godina Mjesne muzike Đenovići

Jubilej: 100 godina Mjesne muzike Đenovići

6

Puni vijek Mjesna muzika Đenovići neizostavan je učesnik svih kulturnih manifestacija u Herceg Novom. Veliki jubilej obilježiće koncertom u Dvorani Park u petak 1. marta, u 20 časova, u sklopu 50. Praznika mimoze.

Tamburaški orkestar Mjesne muzike osnovan je 1919. godine, i iz njega se godinu kasnije rađa i duvački orkestar. Za 100 godina postojanja orkestar je iznjedrio mnoge generacije Đenovičana, kao i okolnih mjesta, koji su se u njemu formirali kao muzičari, ali što je važnije i kao ljudi.

U posljednjih 20 godina Mjesna muzika se značajno izdvojila po koncertnom repertoaru, koji pored tradicionalnih marševa sada sve više obogaćuju rock’ n’ roll, pop, kao i filmske i tradicionalne kompozicije.

Za modernizaciju repertoara, ali i za formiranje najbrojnije generacije mladih muzičara u orkestru, u preotekle dvije decenije, postarao se kapelnik Aleksandar Mandić. Podmladak koji je Mandić formirao iznjedrio je i sadašnjeg, do sada najmlađeg kapelnika Mjesne muzike, Aleksandra Đorđevića, koji je debitantski nastup u ulozi dirigenta imao na novogodišnjem koncertu. Njime je Mjesna muzika otpočela proslavu jubileja.

– Novogodišnji koncert je bio značajan, jer je prethodnu godinu obilježilo dosta promjena u samom orkestru, uključujući kompletnu upravu, partiture, a i kapelnika. Njime smo započeli obilježavanje stogodišnjice našeg orkestra. Koncert je bio sjajna uvertira, ali i test za orkestar pod novom upravom. Postavili smo neki novi standard, tako da zaista očekujemo da koncert u Dvorani Park, koji će biti većeg formata, dosta bogatiji, bude sjajan, naravno i posjećen – kazao je za Radio Jadran,  dirigent, Aleksandar Đorđević.

Orkestar okuplja 35 aktivnih članova, ali su tu često i pomorci, ili studenti, kao  i veliki broj prijatelja koji često bivaju gosti na koncertima.

– Veliki je broj muzičara, vratili su nam se i članovi koji su bili odsutni zbog fakulteta i drugih obaveza. Sve nas je okupila ova proslava, mladi dirigent, mlado rukovodstvo koje je došlo. Radi se puno, ali sa zadovoljstvom. Amaterski je sastav, ali onaj najljepši oblik amaterizma – ističe predsjednik Upravnog odbora Mjesne muzike, Mirko Mustur.

Martovski koncert u Dvorani Park obilježiće i popriličan broj novih kompozicija, na kojima je orkestar predano radio proteklih mjeseci pod dirigentskom palicom Đorđevića.

– Nije lako obnoviti kompletan repertoar, potrebno je jako puno vremena da se partiture pripreme i prilagode. Novih kompozicija ima nekoliko i one će na neki način biti “zvijezde večeri”. To su savremenije kompozicije u smislu ritmova koji nisu ranije njegovani u orkestru, jer mislimo da smo započeli izgradnju brenda samog orkestra, da se bavimo popularnijom muzikom, filmskom, rock, pop – zaključuje Đorđević.

Mjesna muzika Đenovići doživljava nakon punog vijeka pravu muzičku renesansu, osnažena mladim članovima, punim energije i entuzijazma. Sastav od oko 50 stalnih i povremenih članova, od 14 do 84 godine, jednako  želi da širi sopstvene muzičke vidike sa novim kompozicijama, te da nastavi da gradi autentični izraz orkestra u narednom vijeku.

6 Komentari

  1. Ovo su rijetki ljubileji i sve čestitke Mjesnoj muzici Đenović na 100.cu potojanja. U tekstu navodite da je kapelnik Aleksandar Mandić u posljednje dvije decenije uradio mnogo za napredak muzilde, ali je još jedan raniji kapelnik, Neđeljko Milošević, koji je kapelnik bio skoro 40 godina, takođe zaslužan za opstanak rad muzike. Još jednom SVAKA ČAST:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code