Početna Društvo Jubilej: 65 godina Srednje škole Ivan Goran Kovačić

Jubilej: 65 godina Srednje škole Ivan Goran Kovačić

3

Tradicionalnom svečanom akademijom, u Dvorani Park, JUSMŠ Ivan Goran Kovačić obilježiće sjutra 65 godina rada. Sinopsis i poruke akademije “tajna” su za publiku do početka programa u 19 h. Uz to, iz štampe će izaći i 59. broj školskog lista “Iskra”, posvećen ovom velikom jubileju.

Ipak, ovaj datum škola obilježava u ne baš zavidnim uslovima za boravak i odvijanje nastave u dotrajaloj zgradi na Savini. Krov je na pojedinim mjestima od oktobra prošle godine prokišnjavao, zbog čega su propali i plafoni u južnom krilu zgrade na III spratu. Crni zidovi, obrušeni malter, tavanica sa koje prokapa – uobičajena su slika u kišnim danima. Ipak, dio problema za sada je riješen sanacijom dijela krova, priča za Radio Jadran, direktor, Momir Dragićević:

– Tendersku proceduru za izbor izvođača završili smo u januaru, međutim vremenski uslovi nam nisu dozvoljavali da krenemo sa radovima. Ipak uspjeli smo jedan dio krova da prekrijemo limom. Za drugi dio krova gdje je neophodna hidroizolacija, moramo čekati 5-6 sunčanih dana u kontinuitetu. Krov ne prokišnjava već 15 dana. Sanaciju unutrašnjih djelova objekta, gdje je potrebno ukloniti posljedice prokišnjavanja, radićemo u ljetnom periodu – navodi Dragićević.

Vrijednost ovih radova je 22 hiljade eura, iako je prva procjena bila na 17.940 eura. Kasnijim premjerima ustanovljeno je da se mora sanirati mnogo veća površina, zbog čega i uvećan i iznos investicije.

Oštećeno je bilo 385 m² krova, a površina na kojoj se mora raditi hidroizolacija je 175 m². Radove je izvodila podgorička firma Progradnja.

Reuzultati  za ponos

Sa druge strane, uspjeh i slavu škole „nadoknađuju“ i pronose zajedno profesori i đaci. Stoga Dragićević ima razloga za zadovoljstvo postignutim u školskoj 2017/2018:

– Učenici škole postižu zavidne rezultate na državnim, međunarodnim i regionalnim takmičenjima. Od prošle godine škola je najbolja u državi na sportskim igrama. Na nedavno završenom državnom takmičenju dva naša učenika ostvojila su dva druga mjesta – Vladimir Jovanović iz geografije je obezbijedio učešće u državnom timu na međunarodnoj Olimpijadi, koja će se održati u Kvebeku početkom jula. Učenik Vido Mandić bio je drugi iz engleskog jezika, a i ostalih deset koje smo poslali na državno takmičenje ostvarili su zavidne rezultate. Ne smijemo zaboraviti ni učenike Turističke škole koji su osvojili II mjesto na takmičenju u Sloveniji početkom februara – ističe Dragićević.

Uz to, na nedavno održanom novosadskom sajmu „Putokazi“, novska škola je nagrađena zlatnom medaljom za kvalitet vaspitno obrazovnih ustanova  u kategoriji srednjih stručnih škola.

Počele su pripreme za nastup na svjetskom debatnom turniru u Bratislavi, konferenciju u Banjaluci, kao i takmičenja u školi, koja će biti upriličena nakon tromjesečja.

Dragićević je podsjetio da je u ovoj školskoj godini upisano 41 odjeljenje, nastavu pohađa 1040 učenika, a isto toliko očekuju i u narednoj godini. U toku je definisanje plana i prijedloga upisa za narednu godinu, nakon čega kreće kampanja za upis po osnovnim školama.

3 Komentari

  1. milo, oli okrecit hodnike skole, posto kako kazes kandidujes se “zbog naroda”, ko da ce nakon tebe bit potpo boga mu poljubim, i ko da niko osim tebe nista ne zna niti moze. e jadi nas snadjose sa tvojim poslusnim ministarstvom prosvjete.

  2. E da ta slika je i obraz Opstine Herceg Novi , jel bez obzira sto je to vlasnistvo Vlade i duznost Ministarstva Prosvjete mene je sramota da opstinska garnitura i ova kao i sve ove dosadasnje ne vode racuna o djeci i uslovima u kojima se skoluju (neko bi pomislio da niko od njih nema djecu ? ali nije tako imaju nego ih ocigledno nije briga ni za svoju a kamoli tudju).

  3. Slika plafona govori vise nego sto se moze napisat. To je obraz Vlade Crne Gore (da ne moze CRNJE) kad dozvoljava da skola sa tolikim brojem djaka prokisnjava. Ne mogu samo da se odlucim koji je loshiji Ministar prosvjete bio u zadnjih 20 godina i koji je manje uradio za Skolstvo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code