Jubilej: 80 godina od osnivanja zavičajnog muzeja u Perastu

Jubilej: 80 godina od osnivanja zavičajnog muzeja u Perastu

2
Podijeli

Zavičajni muzej u Perastu  proslavlja 80 godina od osnivanja i rođenja slikara Tripa Kokolje 1937. godine.

Do danas je ova kulturna ustanova mijenjala naziv, ali ono što se nikad nije izmjenilo je kurs ove institucije, koji je njeguje tradiciju i sjećanje na vjekove prohujale kroz ovaj barokni grad.

Picerija i restoran

Muzej grada Perasta danas je, u okviru OJU Muzeji Kotor, dostojan nasljednik svih prethodnih oblika i formi ove kulturne institucije, sa potrebom da ide u korak sa svjetskim muzejima, kao i sa namjerom da ogromno kulturno nasljeđe zauvjek bude sačuvano i prezentovano.

Kao nosilac i čuvar kulturne baštine Perasta i Boke Kotorske, epicentra tadašnje i današnje Evrope, muzej grada Perasta predstavlja oslonac kulture Crne Gore, nalazeći se na svjetskoj kulturnoj i turističkoj mapi.

– Kao i posljednjih godina, tako i u narednom periodu planirana su dešavanja, koja će lokalno stanovništvo podsjetiti na vrijednosti koje posjedujemo, a one koji prvi put dolaze ovdje, bezuslovno će zaitrigirati i dovesti ih ponovo u ovaj dio svijeta. Mnoge izložbe, koncerti, druženja, uslovili su da Muzej grada Perasta, postane prestižno mjesto – kazali su iz Zavičajnog muzeja u Perastu.

Dešavanja koja su planirana predstavljaju ponovnu prezentaciju kulturnog dobra, koje čuva ovo zdanje. U naredna 3 mjeseca na programu će biti izložba pod nazivom “Odlikovanja”, zatim izložba arhivske građe, prevedene sa osmankog na crnogorski jezik, potom “Stećci Boke i zaleđa”.

– Kvalitet rada i brige o Muzeju i postavkama, dostojno i ponosno uz zadovoljstvo zaposlenih i direktora nose teret vjekova. Našim trudom i angažovanjem i dalje ćemo težiti da naša i vaša Ustanova, bude mjesto gdje ćete i dalje rado dolaziti i biti ponosni na nju – poručuju iz uprave Muzeja.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code