Jubilej: 900 godina od osnivanja hrama Svetog Nikolaja Parohije luštičke

Jubilej: 900 godina od osnivanja hrama Svetog Nikolaja Parohije luštičke

1
Podijeli

Saborni hram Parohije luštičke, Sv Nikolaj sagrađen je 1117. godine, pa će povodom velikog jubileja, 900 godina postojanja, biti oranizovana dvodnevna manifestacija, najavio je na pressu paroh luštički Nikola Urdešić.

Proslava je iziskivala dosta vremena, a započeta je obnovom hrama i porte.

Picerija i restoran

– U dogovoru sa mitropolitom proslava je podjeljena u dva dana. Tako će u subotu, 23. decembra, u Dvorani Park biti organizovana duhovna akademija, u 18 časova. Nakon akademije u foajeu biće upriličena izložba fotografija, pod nazivom “Duhovni mozaik Luštice” – najavio je paroh Urdešić.

Drugog dana proslave, u nedjelju 24. decembra mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i više arhijereja služiće svetu arhijerejsku litirugiju, a nakon toga usljediće “trpeza ljubavi”.

Povodom 900 godina od izgradnje hrama na Luštici iz štampe je izašla i knjiga Nika Urdešića, pod nazivom “Hramovi i vijekovi Luštice”.

Obilježavanje jubileja parohija je započela još prošlog ljeta dječijim programima rađenim u saradnji sa NVO Avenir, dodjelom diploma i organizacijom dvije pozorišne predstave. Nakon toga djeca su obišla saborni hram i nekoliko domaćisntava u selu Radovanići, kako bi se upoznala sa životom lokalnog stanovništva.

Osim tog događaja, organizovano je nekoliko duhovnih večeri, a centralni događaj svakako su duhovna akademija i sveta arhijerejska liturgija, najavljeni za sljedeći vikend. U planu je i organizacija naučnog skupa posvećenog hramu i jubileju.

Urdešić je sakralno bogatstvo Luštice predstavio  na prvom Međunarodnom kongresu pravoslavnih naučnika u Beogradu, pričom o tri hrama.

– O hramu Sv Save, koji je sagrađen za samo jednu noć, o hramu vaskrsenja Lazarevog, koji se nalazi u selu Mrkovi, čiji je krst stavljen na naslovnu koricu monografije, te o hramu Sv Nikolaja, koji ove godine proslavlja 900 godina. To je bio povod da se načne jedna, možda i važnija, psihološka tema, koja se tiče uticaja hrama kao građevine i kao bogomolje i crkve kao institucije, na život čovjeka u jednoj seoskoj oblasti – kazao je on i dodao da će te teme biti obrađene u njegovoj sljedećoj knjizi.

Hram na Luštici sagrađen je 1117. godine, o čemu svjedoči, pored arheoloških nalaza i arhivske građe koja se nalazi u venecijanskom arhivu, i natpis na ikonostasu iz 1892. godine.

Prva obnova hrama uslijedila je 1219. godine, a po predanju hram je tada osvještao sam sveti Sava, koji je te godine osnovao biskupiju zetsku, sa sjedištem episkopa u manastiru svetih Arhangela na Miholjskoh prevlaci.

Hram je ponovo obnovljen poslije velikog zemljotresa 1669. godine, kada je proširen i uvećan, a radovi su privedeni kraju 1672. godine. Posljednji put hram je obnovljen 1892. godine. Tada je, između ostalih radova, u crkvi postavljen ikonostas, rad, na našem prostoru dosta zastupljenih, makedonskih majstora iz Debra, braće Đenovski.

Urdešić je kazao da je i ikonostas obnovljen povodom 900 godina od osnivanja hrama, čime je od propadanja sačuvan bar još nekoliko desetina godina.

Posljednja obnova hrama je u toku. Urađeno je jako puno posla, ali nije privedena kraju, već će biti nastavljena i narednih godina.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code