Početna Turizam Juče kupači, danas prazne plaže: Turista u Novom, ipak, više za 31%

Juče kupači, danas prazne plaže: Turista u Novom, ipak, više za 31%

1

Oktobar nije tako sunčan kao prošle godine, ali je na herecgnovskoj rivijeri bolja posjeta. U hotelima i domaćinstvima još odmara 6073 prijavljenih gostiju. To je, prema evidenciji lokalne TO, za 31% više nego lani.

Hotelski smještaj koristi 3099, a u domaćinstvima je 2974 posjetilaca. Najviše je stranaca 5448.

Na plažama je juče, zahvaljujući izdašnijem suncu, bilo kupača, danas, međutim, oblaci, po neka kap kiše, nije nikoga privukla na kupališta.

I dok se polako na obali zatvaraju privremeni objekti, restorani, a sunčaju se i kupaju u moru, na 22 stepena, samo rijetki, u zaleđu Herceg Novog i Boke, je življe. Ne samo da je počela sezona lova, nego i trail-takmičenja, kao što su Veliki i Mali Orjenski đir. Obje trke privukle su ovog vikenda skoro 80 takmičara.

Da se opaziti i nova turistička ponuda zaleđa. Jedna agencija iz Tivta uvela je redovnu turu preko Orjenskog sedla ATV vozilima, koja se u regionu odavno reklamiraju za džip safari ture. Više puta sa 20 vozila organizovana je planinska tura ka Orjenu. No, ova vozila imaju dobre i loše strane.

U trendu su, atraktivna i doprinose turističkoj valorizaciji brdovitog zaleđa Boke, poluostva Luštica…Međutim, lovci, planinari, ekolozi i uopšte zaštitnici prirode, su u najmanju ruku suzdržani. Jer, takva vozila, kako tvrde, ne doprinose zaštiti i afirmaciji zaštićenog područja. Pogotovo ako ih je više u koloni… „Divljaju“, kao skuteri na moru, dižu prašinu, plaše divljač, uništavaju stari makadam, upozoravaju iz NVO sektora.

1 komentar

  1. Nema bolje ture nego pjeske da se otvore sva cula i da se pojedinci sjedine sa prirodom a ne fourwileri…
    To strogo treba zabraniti osim na plazama jer more vrati pijesak…
    Eventualno bi moglo na magaradima i mulama ..to bi vec bila atrakcija…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code