“Južni vetar” u Herceg Novom 12, 13. i 14. novembra

“Južni vetar” u Herceg Novom 12, 13. i 14. novembra

0
Podijeli

Nakon premijere u Sava Centru 23. oktobra, najiščekivaniji film u region ove godine, krimi triler “Južni vetar”,  reditelja i koscenariste Miloša Avramovića, stiže na bioskopsko platno Dvorane Park. Iz JUK Herceg Festa planiraju tri projekcije: 12, 13. i 14. novembra, u 20 h. Cijena ulaznice, na blagajni Dvorane Park, je 3 eura.

Film Miloša Avramovića, po scenariju Petra Mihajlovića, govori o beogradskom organizovanom kriminalu, dilovanju droge, krađi automobila, svemu onome što nas zapravo okružuje. Regionalni kritičari ga već nazivaju „nasljednikom“ kultnog filma “Rane”,  Srđana Dragojevića.

Picerija i restoran

Čitavom „doživljaju“ filma najviše je doprinijela maestralna glumačka postava, koja je okupila legende srpskog glumišta starije i mlađe generacije – Miloša Bikovića (glavna uloga), „princa glume“ Nebojšu Glogovca, Dragana Bjelogrlića, Srđana Žiku Todorovića, Bogdana Diklića, Aleksandra Berčeka, Miodraga Radonjića, Miloša Timotijevića i druge.

“Južni vetar” je posljednje ostvarenje preminulog Nebojše Glogovca. Beogradska premijera je bila posvećena njemu, kao i višeminutne ovacije publike u Sava centru.

Ekipa filma veliku pažnju je posvetila i muzici, koja je posebno rađena kako bi upotpunila ovu nesvakidašnju akcionu dramu, koju potpisuju produkcija Bassivity, te trenutno neki od najtraženijih domaćih repera Rasta i Coby, kao i crnogorska reperka Slađana Hajdarpašić, poznatija kao Senidah.

Oslikavajući drugu stranu momaka sa beogradskog asfalta, reditelj Miloš Avramović je predstavio život generacije koja nije lično iskusila ’90-te, ali su se tragovi ovih godina itekako osjetili u njihovim životima. U životu glavnog junaka priče, Petra Maraša (kojeg igra Miloš Biković), pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju da dobijaju smisao. Napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom djevojkom Sofijom useljava u novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni Car, dobro „radi“. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme. Sve će se promijeniti kada se Maraš slučajno zamjeri brutalnom narko klanu.

Prije beogradske premijere, film je prikazan na četiri festivala na kojima je osvojio osam nagrada: četiri u Nišu, dvije u Leskovcu i dvije u Mladenovcu. Film se tokom protekla tri dana prikazivao u Kinu Boka u Kotoru, ranije u Tivtu, a od danas do 14. novembra film će u tri projekcije biti prikazivan u budvanskom Cadmus Cineplexxu. Podgoričku premijeru film je imao 3. novembra, a u bioskopskim salama Cineplexxa do 14. novembra moguće ga je pogledati u 7 – 10 projekcija dnevno.

Inače, Avramović je regionalnoj publici poznat iz nekoliko najuspješnijih serijskih i filmskih ostvarenja, u kojima se pojavljivao kao reditelj, koscenarista, producent, počev od aktuelne serije “Koreni”, serija “Senke nad Balkanom”, “Folk” i “Čizmaši”, te filmova “Parada” i “Krojačeva tajna”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code