Kad poslušaju lokal patriotu: Sa murala na Toploj “skinut” grafit

Kad poslušaju lokal patriotu: Sa murala na Toploj “skinut” grafit

5710
17
Podijeli

Briga o javnim površinama, zajedničkim prostorima na koje jednako ima pravo svaki građanin, nije samo ingerencija nadležnih komunalnih službi, već i njihovih korisnika, koji bi, kao savjesni pojedinci, jednako trebalo da vode računa da izgledaju reprezentativno.

Jedan od pravih primjera aktivnog civilizacijskog  djelovanja pojedinca, koji bi kao reper mogao poslužiti i ostalima, jeste primjer našeg sugrađanina Mirka Kosića. On je još početkom marta ukazao na devastaciju murala, na zidu ispod hotela Sun Resort, dvadesetak metara prije tunela na Šetalištu Pet Danica.

Picerija i restoran

Mural na kom je oslikano more sa simboličnim papirnim brodovima osvanuo je tada ispisan velikim crnim slovima. Ružan prizor i bačena sijenka na nečiji trud, umjeće i vrijeme uloženo u „oživljavanje“ komada betonskog zida.

Pravovremenim „upozorenjem“, apelom ka nadležnima, pa i uz pomoć Radija Jadran, mural je ponovo „zablistao“ – ružna slova, ujedno i „poruke“ koje su bile ispisane, sada se prefarbane.

No, to je čini se onaj „lakši“ dio posla, jer devastacija javnih površina, često „sakaćenje“ mobilijara – stubova javne rasvjete, lomljava kontejnera, njihovo guranje  na sred ulice, paljenje otpada  i slično, svakako su situacije  koje zahtijevaju stručnu analizu. Naravno, i veće angažovanje nadležnih radi suzbijanja nemilih pojava, koje u konačnom, štete svima.

„Jedna trula jabuka ne znači nužno da je trula cijela gajba“, ipak, devastiran prostor kolektivna je odgovornost. Zato bi  trebalo da dijelimo jednaku brigu prema našoj okolini.

17 Komentari

 1. Treba preko celog setalista ovo sto su pravili da se napise “KOSOVO JE SRBIJ” jedino tada ce ga zavrsiti do kraja i oplocati kako treba a ne trpati sebi pare u dzep…
  1  0
 2. Bravo za Mirka K.
  Super ideja ” grad koji zivi od politike”……
  Možda Gdja/Gdjica Kordić ima neku bolju ideju kako da HN napravimo jos “srpskijim”…….
  8  10
 3. Grafiti i murali su najmanji problem šetališta.
  Svaki vlasnik kafića i zakupac plaže dolazi svojim,dvotočkašem
  do lokala uz nesnosnu buku,valjda da bi još više zastrašio šetače.
  Ni policiju ni komunalce dolje nećete vidjeti do kraja ljeta.
  Dostavni kombi od ujutru do uveče špartaju i oštećuju kamene ploče po šetalištu.
  Na današnji dan,a sezona je već uveliko počela,ispred hotela Aleksandar je nekoliko
  kamiona građevinskog otpada,a Komunalna policija opominje i piše kazne,ljudima za
  par grana oliandera,ostavljenih pored kontejnera!
  Pustite se crtača murala.
  30  1
 4. Sve je to ok,lijepo,samo bih postavio jedno pitanje,bilo kome,ko mi moze odgovoriti.ko je zaduzen za sredjivanje plaze,koja nije data u zakup.dali to pripada morskom dobru,ili.konkretno plaza kod nudisticke plaze kod tunela na igalu.dali to ciscenje moraju platiti mjestani i poneki gosti koji se nadju tu.cekamo odgovor.hvala.
  14  0
 5. Zašto bi bilo zabranjeno pisati grafite po zidovima, ako je već dozvoljeno da se voze auta po šetalištu, da se vode opasni psi bez adekvatne zaštite, da pojedine dionice šetališta budu u mraku, da postoje rupe na njemu…?
  22  3
 6. već je nekako ljepše danas, lakše se diše u gradu, osjećaj pobjede nad buntovnicima, ne smetaju više ni rupe po šetalištu, opojni mirisi kanalizacije i urina u blizini baš ovog grafita. Svaka čast lokal patriotama, velika stvaar je odrađena sa ovim, čak je moj skromni predlog i neka oktobarska nagrada,il bar da se dogodine ovaj dan obilježi na neki način ( npr dan pobjede nad huliganima). Sa ovakvim ljudima nema brige za grad, jednostavno znam da će sve ove patriote sutra izaći i na neki skup đe će se bolnica i institut branit.
  15  4
 7. U redu grafiti, ali neka nadju slobodan betonski zid, iskažu svoju misao i to je to. Betonski zid i sa najgorim grafitom, postaje ljepši. I istu slobodu za crtače murala. Bar zidova ima!
  10  2
 8. To vam je bio najveći problem, a ostalo što se dešava na šetalistu manje je važno, auta, psi, mrak, motori, biciklisti….svaka vam čast rijesili ste veliki problem samo tako nastavite sa velikim pobjedama
  24  6
 9. za svaku pohvalu. izne.adio sam se jutros da neko stvarno sprovede u dijelo apel gradjana. nadam se da ce i momci koji su pisali grafite shvatiti svoje greske i nece ih ponavljati i uruzavati svoj grad.
  31  5
 10. Kada budu patrole policije i komunalne inspekcije redovne na šetalištu onda neće biti ni devastacije u ovolikoj mjeri i saobraćaja koji je intenziteta kao na magistral ili pasa opasnih rasa bez korpe ili povoca. Naravno da policija i komunalna treba da idu pješke ali to je za njih misaona imenica. Mi građani ćemo i dalje biti pažljivi kao da prelazimo kolovoz npr. kod autobuske stanice a ne da smo na stazi koja je predviđena za majke sa malom djecom, invalide, starije osobe…
  51  0

Ostavite komentar

*

code