Kada, ako ne sada, poručuju iz ANIME, uz Dan borbe protiv fašizma...

Kada, ako ne sada, poručuju iz ANIME, uz Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

0
Podijeli

U svijetu se 9.novembar obilježava kao Dan borbe prostiv fašizma i antisemitizma, u čast sjećanja na Kristalnu noć  1938.g kada se  širom Njemačke  desio progon jevrejskih građana i građanki.

Više od  90 Јеvrеја је ubijeno,  а око 30000 је deportovano u koncentracione logore i tako je počelo u Njemačkoj proganjanje i istrbljenje  ne samo Jevreja nego   i tzv. neprijatelja njemačke države, homoseksualaca, kriminalaca i “asocijalnih” ljudi, članova raznih religijskih zajednica, komunista, socijalista… Tako je započeo  Holokaust, podsjećaju iz ANIME,Centra za žensko mirovno obrazovanje iz Kotora.

Picerija i restoran

– Sjećanje na žrtve i  antifašističke vrijednosti  obavezuju nas da obilježavamo ovaj dan,  ali i da upozoravamo.  Sve su prisutnije  zabrinjavajuće pojave u Crnoj Gori koje sve više poprimaju fašisoidno lice i ne samo u Crnoj Gori, nego na prostoru cijele Evrope – ističu aktivistkinje Anime. One podsjećaju i na čuvenu izjavu Martina Niemollera o tridesetim prošlog vijeka :
„U Njemačkoj, prvo su došli po komuniste – ja se nisam usprotivio,
jer nisam bio komunista.
Onda dođoše po Jevreje – ja se nisam bunio,
jer nisam bio Jevrej.
Onda su došli po unioniste – ja nisam protestvovao,
jer nisam bio unionist.
Onda su došli po Katolike – ja se nisam protivio,
jer sam bio Protestant.
Kad su došli po mene,
više nije ostao niko ko bi mogao da se usprotivi…”

Pravo na javno djelovanje antifašistima/kinjama, kao   i atesitima/kinjama je danas ugroženije nego ikada ranije i sve je potrebnije afirmisanje vrijednosti antifašizma, slobode i  bezuslovne ljudskosti kako bi se zaustavilo nasilje i kršenje ljudskih prava, smatarju u ANIMI:

– Nema relativizacije zločina iz prošlosti, ni izjednačavanja fašista i antifašista, jer svaka politika koja ovo zagovara zagovara novi rat u Evropi, kao i u Crnoj Gori. To se umnogome razlikuje od borbe za  izjednačavanje nacionalizama i onih koji su ušli u kolaboraciju sa fašistima i okupatorima što ukazuje na opasnost da se istorija ponovi  na našem prostoru – zaključuju aktivistkinje  ANIMA.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code