Početna Kultura Kada glumci glume glumce: Premijera predstave “Pršut, sira i Šekspira”

Kada glumci glume glumce: Premijera predstave “Pršut, sira i Šekspira”

0

Predstava u koprodukciji Teatra plus i Hercegnovskog pozorišta “Pršut, sira i Šexpira” biće premijerno prikazana u utorak 26. juna, u 21 čas u Dvorani Park, najavaljeno je na pressu.

Iako je ideja za ovu predstavu nastala prije 10 godina, kada su Zoran Trojanović, Lane Gutović i pokojni Marinko Madžgalj vidjeli izvornu verziju teksta “Sve o Šekspiru ukratko”, realizovana je tek u februaru ove godine.

Tada je Andrija Kovač prilagodio tekst i potpisao  režiju. Kovač je 20-ak godina karijere proveo, uglavnom, na pozorišnim daskama, te je, kako kaže, predstavi prvo pristupio kao glumac, pa tek onda kao reditelj.

Prema njegovim riječima, ovo je pučka komedija i ostvarenje njegove davnašnje želje da napiše parodiju na Šekspira.

– Ovo je malo putovanje kroz žanrove. Šekspirove tragedije su nam bile polazište, odnosno najpoznatiji komadi kao što su “Romeo i Julija”, “Otelo” i neizbježni “Hamlet”- ističe Kovač.

Predstava govori o četiri pozorišna radnika, o dekorateru, garderoberu, čistačici i vatrogascu. Oni usljed štrajka glumaca nezadovoljnih platama i uslovima rada, vođeni čuvenim pozorišnim kodeksom “predstava se ne smije otkazati,” preuzimaju njihove uloge kako bi spasili predstavu.

Glumački tim čine Lidija Petrone, Jelena Krkić, Zoran Trojanović, Andrija Kovač, kao i mladi glumac Vladimir Milošević kojem je ovo debitantska pozorišna uloga.

– Meni konkretno najinteresantniji aspekt glume je takozvani “meta aspekt” gdje mi kao glumci igramo glumce. Mislim da će to biti interesantno publici kao što je i nama bilo u ovom procesu – vjeruje Milošević.

Kostime je izradila Zorana Jovanović, a za svjetlo i ton pobrinuo se Pero Dubanek.

Ova predstava je druga koprodukcija Tetara plus i Hercegnovskog pozorišta nakon predstave “Noć bogova”.

Inače, posljednja premijera u produkciji Hercegnovskog pozorišta bila je 2012. godine, kada je izvedena predstava predstava “Lista za ljubav”, dok je za 20. HAPS, 2015. godine obnovljena predstava “Briši od svoje žene”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code