Početna Magazin KAKO DA PRAVILNO SJEDITE ZA RAČUNAROM – POGLEDAJTE VIDEO

KAKO DA PRAVILNO SJEDITE ZA RAČUNAROM – POGLEDAJTE VIDEO

0

21. vijek je era kompjutera, sve duže sjedimo ispred njega ponekad ne misleći o tome da li to radimo kako treba i da li pravimo greške.

Posljedice toga trpe kičma i leđa, i to još u mladim godinama. Ispravite greške na vrijeme!
Stolica za sjedenje morala bi da pruža dovoljnu podršku lumbalnom dijelu kičme. Što se tiče naslona, on bi morao da bude u skladu sa prirodnom linijom leđa, naročito pri donjem dijelu, da ispunjava prazan dio koji dijeli leđa i naslon.
Sitnice koje ste smjestili pod sto, prebacite negdje drugo, da bi noge imale dovoljno prostora. Stopalima bi uvek trebalo da dodirujete pod.
Tastatura bi trebala da Vam bude približena, da se ne istežete, ali ne suviše približena da ne biste sedeli pogureno. Sitnice koje Vam trebaju u radu treba da budu blizu Vas.
Miš i tastatura treba da budu usklađene sa visinom laktova. Opustite ramena, uspravite glavu, rukama budite uz telo. Kada upotrebljavate tastaturu, ona treba da bude precizno pred Vama, ni malo u stranu. Kratke pauze će Vam pomoći pri opuštanju ruku i prstiju – stavite ih na ravnu podlogu u trajanju od par minuta.
Da se ne biste suviše saginjali i i okretali vrat, ekran treba da bude pred Vama, a ako radite sa papirima, njih satvite pred sebe, a ekran malo u stranu.
Radi boljeg očuvanja vida, ekran bi trebalo da bude udaljen toliko koliko su Vam ruke duge. Svetlost ne bi smela direktno da udara u ekran, a pobrinite se i za adekvatno podešavanje kontrasta ekrana.
Neophodne su kratke pauze. Kada ste u prilici, ustanite i prošetajte.
U nastavku pogledajte video koji na jednostavan način pokazuje kako je malo potrebno da ostanemo zdravi i uspravni.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code