Početna Eco Kako do podrške za preradu mlijeka na gazdinstvu?

Kako do podrške za preradu mlijeka na gazdinstvu?

0

Raste interesovanje farmera da na sopstvenom gazdinstvu prerađuju mlijeko u sir i druge tradicionalne mlječne proizvode, što pokazuju podaci o broju novih registrovanih za tu djelatnost i broju podnijetih zahtjeva za premiju iz ovogodišnjeg Agrobudžeta.

U registru je trenutno 1.600 poljoprivrednih gazdinstava koji mogu ostvariti premiju. U 2017. godini, kada je uvedena mjera podrške preradi mlijeka, bilo je oko 300 registrovanih gazdinstava, podsjećaju iz resornog Ministarstva.

S obzirom n arast interesovanja za ovu mjeru Agrobudžetom za 2019. godinu opredijeljeno je milion eura, što je rast za više od 700 hiljada eura u odnosu na prethodnu.

Predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi su u stalnoj komunikaciji sa farmerima i informišu ih direktno i putem medija o proceduri ostvarivanja prava na premiju.

Rok za prijavu prava na premiju za prvu polovinu godine završen je 15. marta. I ovim putem podsjećaju proizvođače da je potrebno da u periodu od 25. juna do 5. jula predaju i zahtjev za isplatu premije, uz dodatnu dokumentaciju.

Svi proizvođači koji iz nekog razloga nijesu poslali dokumentaciju do ovog roka i proizvođači koji su se u međuvremenu registrovali mogu poslati dokumentaciju za prijavu prava na premiju do 01. jula, s tim što oni mogu ostvariti pravo na premiju u drugoj polovini godine.

Administrativna kontrola dostavljenih zahtjeva za premiju je završena, u toku je terenska kontrola koju obavljaju predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, kao i uzimanje uzoraka za kontrolu gotovih proizvoda koju obavlja Uprava za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove.

-Ove premije isplaćuju se samo za količine prerađenog mlijeka u proizvode koji su plasirani na tržište i čiji je proizvod (uzorak) usaglašen sa propisanim mikrobiološkim zahtjevima. Mjerom podrške preradi mlijeka na gazdinstvu unaprijeđena je bezbjednost mliječnih proizvoda, omogućeno brojnim proizvođačima mlijeka u područjima gdje nije organizovan otkup da dobiju premiju za proizvedeno mlijeko i budu cjenovno i kvalitetom konkurentniji- napominju iz Ministarstva.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code