Početna Eco KAKO IZAĆI NA KRAJ SA OSAMA?!

KAKO IZAĆI NA KRAJ SA OSAMA?!

0

osa1Ne napadaju ljude, a tako izgleda. Neodoljivo ih privlači miris zrelih plodova. Neizbježni su i nemili posjetioci, pogotovo ovih dana, kuća, stanova, restorana, plaža… Ose su svuda gdje osjete miris zrelog voća, hrane, a često naprave i osinjak tamo gdje to najmanje očekujemo.

– Normalno je da ih je puno u ovo doba godine – rekao nam je veterinar Boško Medić iz Herceg Novog.

S obzirom da je ovo period kada sazrijeva voće i svojim mirisom privlači ose i pčele koje se hrane nektarom, njihova aktivnost je povećana. One ne napadaju čovjeka već samo traže nektar, ali veliki broj ovih insekata ipak smeta ljudima.

Kako ih udaljiti? Pokušajte da budete smireni kada se ose nalaze u vašoj blizini. Izbjegavajte nagle pokrete. Ako želite na miru da ručate u bašti, ukrasite sto kolutovima limuna, u koje ćete zabosti klinčiće. Hranu pokrijte. Prije nego što nakrenete čašu, provjerite da u nju slučajno nije upala osa, ili koristite slamku.

Za uništavanje ovih malih napasti, veterinar Medić ne predlaže nikakva hemijska sredstva, jer su ona uglavnom, manje-više, štetna po samog čovjeka i okoliš. Po njemu je najbolje upotrebiti takozvane mamce, koje možete i sami pripremiti. Riječ je o mješavini piva, vode i šećera koja se sipa u sud koji visi na mjestima gdje se ose okupljaju. Privučene tim mirisom ose se utapaju u toj tečnosti, a pošto je miris neprivlačan pčelama, znači možemo se selektivno riješiti samo osa, a pčele sačuvati, jer su nam one itekako potrebne.

osaPovećan broj osa na jednom mjestu ukazuje na to da se negdje u blizini nalazi osinjak koji treba uništiti.

– Tokom ljeta imamo  mnogo poziva da uništimo osinja gnijezda koja se uglavnom nalaze u krovovima kuća, u zidovima, posebno montažnih kuća. Jedino se uništavanjem osinjaka možemo riješiti velikog broja osa, a pojedinačno uništavanje je nemoguće, jer ose dolaze i odlaze – rekao je Medić.

Za razliku od pčela, ose imaju glatku žaoku, koju mogu da izvuku i ponovo upotrebe. Kada misle da im prijeti opasnost, ose ispuštaju feromone koji podstiču i druge ose da napadaju. Osinji otrov je najopasniji za one koji su alergični na ubode insekata, ali ubodi u predjelu usne duplje i ždrijela opasni su za svakog. Disajni putevi otiču i postoji opasnost od gušenja.

Za savjet, šta raditi ako vas neki od ovih insekata ubode, pitali smo dr. Jelku Milić dermatološkinju  iz Kotora:

– Mjesto uboda treba očistiti i staviti hladnu oblogu. Osobe koje su alergične i imaju povećanu alergijsku reakciju na ubod ovih i sličnih insekata, treba hitno da se jave ljekaru. Na sreću ove reakcije su rijetke – rekla nam je dr Milić.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code