Početna Društvo KAKO NOVSKI SVEŠTENICI BRANE CRKVENU IMOVINU

KAKO NOVSKI SVEŠTENICI BRANE CRKVENU IMOVINU

0

apoteka belavista1Proteklog vikenda na novskom trgu Belavista, ili Trgu Herceg Stijepana, sveštenici Srspke pravoslavne crkve, crkvene opštine Stari grad, nasilno su ušli i iselili apoteku Tatjane Ostojić iz prizemlja Parohijalnog doma. Učinili su to nedavno i sa internet kafeom Nikole Dimitrijevića, sa kojim crkvena opština vodi sudski spor već skoro dvije godine. Sveštenici su tim činom sproveli odluku crkvenog Odbora pri hramu Sv. Arhanđela Mihaila u Starom gradu u Herceg Novom kako bi dio Parohijalnog doma pretvorili u kafe i galeriju.
To je, međutim, izazavalo negodovanje građana i vjernika. Starješina crkve Sv. Arhanđela Mihaila, Radomir Nikčević, tvrdi da zakupci nijesu ispoštovali rok za iseljenje, da su sveštenici samo branili crkvenu imovinu. Hercegnovska policija podnijela je juče krivičnu prijavu protiv sveštenika Živana Vukojevića zbog samovlašća.

tatjana ostojicTatjana Ostojić nam priča da je u Herceg Novom već 15 godina.
– Došla sam iz sarajevskog ratnog vihora, u grad koji volim, u Herceg Novi, u koji sam dolazila kao curica i svim srcem željela da osnujem apoteku, pošto mi je to i djelatnost, jer sam mr farmacije. Punih 15 godina srcem i ljubavalju sam pomagala novljanskom narodu kojeg volim i cijenim. Na žalost, doživjela sam poslije 15 godina strašnu stvar, da mi je preko noći obijena apoteka od sveštenstva pravoslavne crkve Sv. Arhangela Mihaila i istjerana sam na ulicu. Ima jedna divna rečenica pokojnog patrijarha Pavla: “Budimo ljudi, nikad neljudi”. Žalosno je da su isti takvi to učinili – priča nam ogorčena Ostojićka.
Ona tvrdi da ima ugovor o zakupu, ovjeren u Osnovnom sudu na neograničeno vrijeme, sa određenim postulatima.
– 16. marta mi je novoizabrani sveštenik Radomir Nikčević donio dopis da treba da izađem zbog renoviranja njihovog objekta, do 1.maja. Zamolila sam, s obzirom da sam toliko vremena ovdje, da ostanem do kraja sezone ili da mi i kao vjernici pomognu da nađem novi prostor, međutim, nisu imali strpljenja, uradili su ovo što su uradili i ovako nešto nisam vidjela ni kod najgorih kriminalaca – navodi Tatjana Ostojić.
Ona je sve prijavila policiji, ima pravnog zastupnika Vukašina Šimraka i očekuje da će Sud u Hreceg Novom odraditi svoj posao, jer kako kaže, ipak je ovo pravna država i upadanje u posjed nije legalno. Ostojićka napomionje da je sve zakupnine uredno plaćala crkvi i sve dažbine, ljudski i duhovno pomagala, kad im je god trebalo.
Radomir NikcevicNovi paroh crkvene opštine Stari grad, Radomir Nikčević objašnjava da je odluka crkvenog odora da se prizemlje Parohijalnog doma vrati crkvenoj namjeni, a sprat je iznajmljen konzulatu Republike Srbije.
– Uoči Božića na sjednici Upravnog odbora crkvene opštine donesena je odluka da se prostor koji je do tada izdavan pretvori u crkveni. Već tada smo, od početka godine, obavjestili g-đu Ostojić i g-dina Dimitrijevića da treba da napuste prostor. Predali smo im odluku crkvenog odbora da se u roku od 30 dana isele. Zaista sa g-đom Ostojić nismo imali nikada problema, ali s obzirom da crkvena opština Stari grad nije imala prostor da funkcioniše, jer smo gornji sprat izdali Konzulatu Srbije, onda smo odlučili da svoj prostor adaptiramo, da ga privedemo crkvenoj namjeni. Uredno smo, shodno zakonu, predali dokumentaciju koja je potrebna, da bi, kako se približavo rok za iseljenje, g-đa Ostojić pokušavala na svaki način da odloži iseljenje. Očigledno je dobila savjete i ona je to zvanično kazala, od g-dina Vukašina Šimraka, njenog advokata i pravnog zastupnika – priča nam starješina Nikčević.
On dodaje da je Tatjana Ostojić dobila novi prostor za apoteku u Institutu Igalo i da je bilo pitanje dana kada će preći, ali da je odugovlačila da bi stvorila uslove da sjutra, u nekom sporu sa crkvom, dobije novčanu nadoknadu.
– To nas je sve začudilo. Ponavljam, ovo je ne stav crkvenog odbora i ne samo sveštenstva naše crkvene opštine, nego svih istinskih i pravih vjernika, koji su vezani za ovaj hram, da se taj prostor prilagodi potrebama ove crkvene opštine – ponavlja protojerej stavrofor Nikčević.
Na naše pitanje, zar je, ipak, trebalo da ulaze nasilno da bi povratili svoj prostor, on je kategoričan:
“U svoj prostor se ne može ući nasilno. U svoj prostor se ulazi slobodno. Druga strana je stvorila jednu takvu pat pozicju da nismo mogli da čekamo očigledno duge sudske procese, koji se, inače, odugovlače iz raznoraznih razloga, tako da mi nismo provalili u svoj prostor nego smo ušli u svoj prostor, shodno odluci crkvenog odbora i shodno našim potrebama”.
pult ispred apotekeSveštenik Živan Vukojević, koji je potvrdio i policiji da je ušao u apoteku, dok je ona bila zaključana, priča da je kao dugogodišnji prijatelj Tatjane Osojić imao veliku muku kako da joj saopšti da mora da iseli.
– To je odluka Mitropolije, odnosno, Upravnog odbora crkvene opštine Stari grad Herceg Novi. Mi smo joj to prije 6 mjeseci najavili, ona je sa oduševljenjem prihavtila da će da izađe oko Božića. Posljednjih 45 dana prije 1. maja, kada je trebalo da napusti prostorije, dali smo joj otkaz po ugovoru koji je meritoran za nas i nju. Ona nam ne plaća kiriju posljednjih mjeseci, 15 dana nije izašla po ugovoru koji je potpisala i nije prihvatila naš otkazni ankes ugovora. Ostala je i dalje, očgledno poučena nekim ljudima iz njenog okruženja, sa ambicijama da ostane cijelu sezonu da za sebe prihoduje, što ne možemo da dozvolimo. Imamo deset radnika u crki, dva sveštenika, dva prodavca, dva knjižara, vjeroučitelja, dirigenta i nemamo od čega da egzistiramo. Morali smo da ispraznimo svoj poslovni prostor, pomogli smo njeno iseljenje i sve lijekove smo zapakovali. U susjednu prostoriju preselili smo sve i ne osjećamo nikakavu osudu. Sve što smo mogli kao ljudi, kao vjernici, kao sveštenici, kao crkvena opština Mitropolije da joj izađemo u susret uradili smo. Našli smo joj 5-6-7 prostora, ona nije htjela ni jedan da prihavti nego očigledno tendenciozno savjetovana tim ljudima da ostane i prolongira, kako bi sa astronomskim ciframa nas optužila da smo mi te lijekove i sedative uništili. Tu nije bilo 500 eura, sveukupno, to je apoteka koja nije imala veliki inventar sa lijekovima. Sve smo uredno sklonili i zapečatli, a ja sam dao u Mup-u izjavu sa sveštenicima manastira Ostroga i našim odborom da sam sproveo odluku od prije pola godine i ništa nije sporno – tvrdi sveštenik Živan Vukojević, optužujući Ostojićku za propagandu u medijima.
Građani koje smo zatekli kod crkve Sv. Arhanđela i Parohijalnog doma i pored izbačenog pulta iz apoteke, zbunjeni su čitavim slučajem, jer su, kažu nam, oni vjernici i ovakve stvari ruše ugled Srpske pravoslavne crkve.
Miodrag Kovačević nam priča da je zgrožen sa ovakvim činom i nasiljem crkve nad običnim građanima.
apoteka belavista– Ovo nije prvi put da se događa kod Srpske pravoslavne crkve da nasiljem pokušava da anatemiše crnogroski narod i crnogorske građane. Crkveni dostojnici moraju shvatiti jednu stvar, da žive u pravnoj državi i da moraju postupati po državnim zakonima.
Dragica Mandić ima pune riječi hvale za Tatjanu Ostojić.
– Ne mogu da vjerujem da na ovakav način postupaju sa ljudima, sa jednom gospođom koja je profesiomalac, dobar čovjek, vjernica. Ovaj način, ovo je užas, da neko provali, iznese stvari, to je strašno, postoji drugi načini da se takve stvari završe. Mi smo ogorčeni.
Vesna Kovačević je uvjerena da Srpska pravoslavna crkva nema veze sa nasilnim ponašanjem i iseljenjem zakupaca, jer je to samo djelo pojedinaca.
Hercegnovska policija podnijela je juče krivičnu prijavu protiv svešenika Živana Vukojevića zbog krivičnog djela samovlašća, u redovnom psotupku. Na potezu je osnovna državna tužiteljka u Herceg Novom. Nakon svega, ne samo novski vjernici i javnost, imaće sigurno i sopstveni sud.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code