Početna Naslovna Kako opstati sa otvorenim hotelom, bez gostiju?

Kako opstati sa otvorenim hotelom, bez gostiju?

1

U Herceg Novom boravi 560 registrovanih gostiju, što je za 51% manje nego u uporednom periodu lani. Prema podacima lokalne Turističke organizacije, stranih gostiju je 556, domaćih svega 4. Veća popunjenost je u privatnom smještaju gdje je 510, dok je u hotelima svega 50 gostiju.

Foto: hotelellena.me

Ipak, i dalje je otvoreno 13 manjih i većih hotelskih objekata. Kako opstaju i kako se vlasnicima to ispalti?

Jedan od onih koji rade tokom čitave godine je i mali hotel Ellena u Sutorini, sa 3 zvjezdice. Otvoren je za putnike-namjernike i ovih dana, iako gostiju nemaju. Posjeta se svela na goste koji su u tranzitu i ostaju noć, eventualno dvije. Najava za predstojeći period nema, ali kako su nam kazali u hotelu, prilagođavaće se situaciji i ubuduće.

Od početka epidemije korona virusa u Crnoj Gori od marta prošle godine, uslovi u hotelu podređeni su epidemiološkim mjerama, a izmjene je pretrpio i cjenovnik. Tako je noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi moguće već od 15 eura:

„Mi smo bazirani, uglavnom, na grupne posjete i sarađujemo najviše sa turistima iz Južne Koreje, kao i sa agencijama iz Albanije i Slovenije. To je u aktuelnim uslovima neizvodljivo. Prošlu godinu uspjeli smo da ostvarimo 10% prometa u odnosu na 2019., odnosno pad je bio 90%. Čak smo u septembru recimo imali nešto bolju posjetu nego u špicu sezone, jer Hrvati nijesu puštali nikoga bez PCR testa, pa su mnogi bili prinuđeni da negdje u blizini prespavaju“, priča nam vlasnica Gordana Matijašević.

Iako Ellena nije veliki hotel bili su prinuđeni da redukuju broj uposlenih kako bi bili na „pozitvnoj nuli“, te sada osoblje čini šestoro angažovanih.

„Bukvalno se „krpimo“ posljednjih mjeseci, da bismo pokrili troškove. Napravili smo i promo cijene, međutim, situacija nije dobra, bez obzira što su sada granice „otvorene“. Ako ovako potraje, biće zaista nezgodno“, ocijenila je naša sagovornica.

Hotel Ellena je praktično od otvaranja prepoznat kao mjesto za svadbena veselja, s obzirom na restoran od 200 mjesta. Među prvima bi rasprodali sva mjesta i prilikom organizovanja fešti za 8. Mart. Tokom prošle godine uspjeli su organizovati samo manju rođendansku zabavu:

„Posljednje takvo veselje bio je prošlogodišnji 8. Mart i jedna svadba nakon toga, a onda je uslijedio lock down. Tokom ljeta smo imali interesovanja za organizaciju manjih proslava, ali ja sam iz predostrožnosti i radi očuvanja zdravlja naših zaposlenih, uglavnom zahtjeve odbijala. Zdravlje naših radnika nam je bilo prioritet, jer dovoljno je da se jedan zarazi, pa ne želimo dovoditi nikoga u opasnost“, priča Matijašević.

Kao i većina njihovih kolega, nadaju se boljoj sezoni od prošlogodišnje, vjerujući da će vakcinacija dodatno uticati na veći protok gostiju i posjetu.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code