Početna Eco Kako otkloniti prijetnje od bolesti koje prenose komarci na Mediteranu

Kako otkloniti prijetnje od bolesti koje prenose komarci na Mediteranu

1

Da pandemija SARS CoV 2 nije jedina prijetnja, posebno na području Mediterana, već i bolesti koje mogu prenositi vektori, imala je u vidu Međunarodna agencija za atomsku energiju iz Beča (IAEA) koja je nedavno pokrenula novi međunarodni projekat, u kojem učestvuje i Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore.

Foto: UCG

Kao je saopšteno iz UCG, ppasnost koju predstavljaju vektori, prije i iznad svih komarci, koja je postojala ranije i koja će se nastaviti i poslije aktuelne pandemije, bila je osnova za nastavak saradnje, nakon projekta realizvanog od 2016. do 2020. godine, gdje su pored naučnika iz Crne Gore, uključene bile i kolege iz Italije, Francuske, Portugala, Grčke, Albanije, Kipra, Srbije i Turske.

Projekat „Uspostavljanje programa genetske kontrole za invazivne komarce Aedes” (RER 5022 Establishing Genetic Control Programmes for Aedes Invasive Mosquitoes), takođe je finasirala IAEA.

Tokom perioda saradnje, tačnije 2018. i 2019. godine saradnici Biotehničkog fakulteta, uz rukovodstvo doc. dr Igora Pajovića, sproveli su MRR mark-release-recapture eksperimente (obilježi, pusti, ponovo uhvati), na Luštici i na taj način pozicionirali Crnu Goru u grupu 2 zemalja u kojima se koriste sterilisani komarci u svrhu smanjenja prirodnih populacija, odnosno suzbijanja komaraca (po gradaciji od nivoa 0 / početak do nivoa 3 / efektivna upotreba SIT – Sterile Insects Technique).

-Novi projekat pokrenut je 18. februara, a trajaće od 2021. do 2023. godine. U njemu učestvuju i kolege iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kirgistana, Uzbekistana i Španije. Prvi koordinacioni sastanak novog projekta „Jačanje kapaciteta za integrisanje tehnike sterilnih insekata u efikasno upravljanje invazivnim komarcima Aedes” (RER 5026 “Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”, održan je onlajn- navode iz Univerziteta Crne Gore.

1 komentar

 1. ” … gdje su pored naučnika iz Crne Gore …”
  Možete li imenovati te naučnike iz Crne Gore?
  Znam da u CG ima diplomiranih osoba sa dosta teoretskog znanja.
  Ali, gdje su te institucije u kojim oni mogu da se u laboratoriju bave naučnim istraživanjem?
  Da bi se iz inostranstva nabavila sredstva protiv komaraca Crnoj Gori nisu potrebni nikakvi naučnici!
  Potrebne su inteligentne osobe koje vladaju stranim jezicima da sa političarima nabave
  potrebna sredstva!
  Da bi se smotanom novinom šklepio komarac nije potrebna doktorska titula.

  1
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code