Kako postati spasilac na vodi?

Kako postati spasilac na vodi?

3
Podijeli

I ove sezone svi zakupci plaža moraće da angažuju spasioce na vodi, pa će kao i ranijih godina na 50 m obale morati da bude angažovaj jedan spasilac. Ovo nije lak posao, iako se u prvi mah tako čini i neophodna je obuka. U Nastavnom centru u Sutomoru od maja su planirana četiri kursa.

Kako je saopšteno iz Crvenog krsta Crne Gore, da bi kandidat mogao da pohađa obuku, na početnom testiranju treba da ispuni norme, a to su ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za šest minuta i 20 sekundi.

Picerija i restoran

Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći).

Crveni krst Crne Gore je član Međunarodne federacije za spasavanje na vodi, pa je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima.

– Ovogodišnje aktivnosti na obezbjeđivanju dovoljnog broja spasilaca za turističku sezonu su počele krajem februara, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za spasioce na vodi. Do sada je 90 spasilaca na vodi ovjerilo licence.
U okviru kurseva će biti organizovane dodatne četiri provjera za ovjeru licenci, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Na obaveznim godišnjim provjerama znanja i sposobnosti, intsruktori spasilaštva na vodi nastoje da već svršenim spasiocima pomognu u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije.

3 Komentari

 1. Najgore je što ih zskupci plaža uslovljavaju da još rade i konobarski posao i nose i naplaćuju ležaljke i suncobrane.
  Spasiocima svaka čast ali najmanje rade svoj podao.

  10
  2
 2. KAO I U PUNO SLUČAJEVA DO SADA SPORAN ZAKON I NEDOREČEN.
  PRIMJER
  – KUPALIŠTE NA STAROJ BANJI
  – PO USLOVIMA UREDJENIH KUPALIŠTA BOVE ZA OBILJEŽAVANJE KUPALIŠTA SA MORA NA 100 M OD OBALE. DUBINA VODE 0,70 M ILI OKO KOLJENA.
  – KUPALIŠTE DUŽINE 100 M POTREBNA DVA SPASIOCA.
  – ZBOG ČEGA TREBA ZA NJIH PROVJERA BRZINE PLIVANJA ILI RONJENJA NA DAH KADA NA TOJ DUBINI NITI MOGU ZAPLIVAT A JOŠ MANJE ZARONITI.
  NJIMA JE POTRBNA PROVJERA TRČANJA KROZ VODU.
  NADLEŽNI ZAPITAJTE SE JELI OVAJ PRIMJER STVARNO APSURD.
  TAKODJE TI MLADI LJUDI KOJI SU UREDNO POLOŽILI SPASILAČKU OBUKU I DOBILI LICENCU VJEROVATNO SE OSJEĆAJU NELAGODNO RADEĆI NA TAKVOM KUPALIŠTIMA.
  U SVAKOM SLUČAJU NI PRVA NI ZADNJA GLUPOST.
  A SPASIOCI NI KRIVI NI DUŽNI 500 EURA SVAKI MJESEC U PO METRA VODE

  12
  5

Ostavite komentar

*

code