Početna Društvo Kako smo ostali bez 150 hiljada eura za projekat osvjetljenja Starog grada?

Kako smo ostali bez 150 hiljada eura za projekat osvjetljenja Starog grada?

31

Kancelarija za održivi razvoj Ujedinjenih nacija je u 2016. godini trebalo da sredstvima od 130 do 150 hiljada eura finansira projekat osvjetljenja Starog grada, ali je taj projekat, po tvrdnjama aktuelne vlasti, odugovlačenjem i nebrigom njihovih prethodnika, ili iz nekog drugog razloga, propao.

Šta se dogodilo sa projektom i koju su razlozi odustajanja od njegove realizacije probali smo da saznamo u lokalnoj upravi i kod bivšeg direktora preduzeća “Komunalno-stambeno”, Branka Božovića.

Kako je kazao vd sekretara za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, Aleksandar Kovačević, do realizacije aktivnosti planiranih projektom “Zamjena i ugradnja LED svjetiljki u Starom gradu i Sahat kuli u Herceg Novom” nije došlo u vremenskom periodu vezanom za okvire Javnog poziva za podršku inovativnim projektima koji doprinose smanjenju nivoa emisija ugljen dioksida u sektoru turizma, koji je UNDP sproveo tokom 2016. godine.

Razlog za to je, prema informacijama koje je lokalna uprava dobila iz UNDP-a, nepostupanje nadležnih organa lokalne uprave Opštine Herceg Novi. Kovačević upućuje da razloge potražimo kod bivših rukovodilaca, koji su tada bili uključeni i zaduženi za njegovu realizaciju.

Prema riječima Branka Božovića, koji je u tom periodu bio na čelu preduzeća “Komunalno-stambeno”, na tender, koji je raspisalo to preduzeće u saradnji sa Opštinom Herceg Novi dostavljene su dvije ponude, koje nisu bile adekvatne, zbog čega su i odbijene.

Nakon toga nastavljena je komunikacija sa kancelarijom UNDP-a u Podgorici, kako bi se tender uprostio i time proširio broj ponuđača. U te pregovore bili su uključeni i stručnjaci UNDP-a, koji su u nekoliko navrata dolazili u Herceg Novi.

– Mi smo čak bili rasčistili projektnu dokumentaciju u saradnji sa UNDP-om, onako kako bi trebalo kompletna dokumentacija da izgleda. Onda su mene smijenili i iza toga su iz “Komunalno-stambenog” preduzeća, sa novom direktoricom Muneverom Dabović i ljudima iz Izbora, odnosno arhitektom Borisom Ilijanićem došli do logike da je potrebno dobiti dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika za postavljanje fenjera – objašnjava on i dodaje da je to bio suvišan posao, jer je dozvola već postojala.

Božović je objasnio da je Opština u tom momentu već imala gotov projekat, sa premjerom i idejnim rješenjem za osvjetljenje Sat kule novom LED rasvjetom i rješenjem za osvjetljenje zidina Starog grada novim LED fenjerima, koji bi bili na daljinsko upravljanje.

U decembru 2016. godine u Novom su, na poziv Munevere Dabović, boravili stručnjaci Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji su savjetovali da se postojeći tip fenjera zadrži, ali i da se pojedini, koji se ne uklapaju u mediteranski duh Starog grada uklone. Takođe, iznesen je prijedlog da se, pri realizaciji ovog projekta, u obzir uzme stara dokumentacija o osvjetljenju Starog grada  te da se, u saradnji sa Upravom, na najbolji način sačuva autentičnost ovog dijela Herceg Novog.

Predstavnici UNDP-a su urgirali nekoliko puta kod nadležnih u Opštini da se ne odugovlači, već da se do ugovorenog roka, odnosno do kraja 2016. godine počne sa realizacijom. Taj rok je čak i produžen do februara 2017. novim Javnim pozivom.

To je u odgovorima potvrdio i Kovačević, koji je kazao da, prema dopisu UNDP-a iz februara 2017. godine „nakon dugotrajne i intenzivne komunikacije i nastojanja da se obezbijedi puna podrška realizaciji pomenutog projekta, nadležni organi i službe nisu dostavili svu neophodnu dokumentaciju, niti su završene radnje neophodne za realizaciju konkretnih aktivnosti predviđenih projektom“.

Osim toga, iz UNDP-a su obavijestili da je, ukoliko i dalje postoji interesovanje za dobijanje finansijske podrške, neophodno da organi lokalne uprave Opštine Herceg Novi i nadležne lokalne javne službe konkurišu na drugi Javni poziv objavljen 9. februara 2017. godine. Krajnji rok za podnošenje projektnih predloga bio je 6. april prošle godine. Prema informacijama sa kojima raspolaže lokalna uprava, bivše opštinsko rukovodstvo nije učinilo ništa da ovu priliku iskoristi i na taj način stekne pravo na ponovno razmatranje pomenutog projekta.

Ipak, Kovačević informiše da  je aktuelno rukovodstvo u lokalnoj upravi imalo do sada komunikaciju sa Kancelarijom UNDP u Crnoj Gori, tokom koje je razgovarano o propuštenoj prilici, ali i načinima da se saradnja nastavi i odgovorno iskoriste mogućnosti koje se ukažu u narednom periodu.

31 Komentari

 1. NERAD I JAVAŠLUK KOJI SE I DALJE NASTAVLJA , SAMO POKRENU , KAO NEKU AKCIJU I NIŠTA DALJE, PROBLEM JE U NERADU PRIJE SVEGA, NIKOME NE ODGOVARAJU. STRANKE SE SAMO MIJENJAJU A SVE OSTAJE ISTO. ZATO NAVALITE NA BIRALIŠTA DA GLASATE ZA ” SVOJE “

  11
 2. Izručenje Sveta velikog rodoljuba , uzet mu sve milione što je pokrao ,pa da osvijetlimo sve do Ulcinja , napravimo magistralu i dignemo u svaki grad po 2 hotela…Ostalo bi još

  15
  1
 3. Božović tvrdi da su krivci za gubitak novca Munevera Dabivić i Boris Ilijanić koji su tražili saglasnost Uprave za kulturna dobra, iako je to bio suvišan posao, jer je dozvola već data.
  Kako su onda ti iz Uprave bili na licu mjesta na poziv Dabovićke u decembru 2016 i davali savjete kakva rasvjeta treba da bude ako su već ranije dali odobrenje?

  11
  3
  • Upravo tako. Na primjer, da se sazna na vrijeme, a ne na pocetku ljeta, hoce li biti privremenih objekata i kako ce izgledati. Svi su dosad obecavali novi plan privremenih objekata.

   15
   4
 4. Neka “strucnjaci” prosetaju Kalalongom od Magarecih vrata do Forte mara pa neka pogledaju kako izgledaju stari ferali (kuca Gregovica, Galerija i dr.) a i Ilijanic to vrlo dobro zna jer je poslije potresa, kao mlad arhitekta, bio zaduzen za ocuvanje Starog grada kako se sanacijom objekata nebi narusio izgled istih a koje je uglavnom ispostovano. Jedino je promjene (izbaceni podesti i vanjske skale) pretrpio objekat dje je sada Radio Novi.

  20
  5
 5. Kako smo dozvolili sa SNP-om upravljaju 4 porodice?
  Nakon Palikuća zbrinjavamo Samardžiće. Vesnu za šefa, a rođenu sestru u radni odnos, i to u opštini.
  Onda ide šira rodbina. DOKLE?

  68
  5
 6. Pročitajte ugovor sa Hesa light i vidjećete da je bila obaveza tog preduzeća da postavi svetiljke u Starom gradu. Zašto bi neko častio Dance sa 150 000 evra

  26
  3
 7. Sramota! UNDP poklanja bespovratno 150 000 a među našim “stručnjacima” se nije našao niko ko će napraviti dokumentaciju u skladu sa zahtjevima donatora i Zakonom. Samo se prebacuje odgovornost sa osobe A na osobu B pa na osobu C, i tako u krug beskonačan broj puta! Neko nije mogao stavit 20% u špag, zato su sredstva propala!!!

  27
  4
  • Tačno!
   Ali istine radi g. Božović ima elektrotehnički fakultet i impozantnu karijeru
   u kompaniji Rade Končar.
   Samo da se zna koga smo poslali u penziju radi nečijeg profita.
   A za nauk nekoj novoj vlasti, da ga angažuju kao savjetnika, jer čovjek zna
   i umjesto u kancelariji bio je stalno na terenu sa radnicima.
   P.S. Nije mi ni rod, ni kuma, ni popularna snaha.

   32
   11
   • Послао га је у пензију Закон јер је напунио 67 година живота,а о стручности није вриједно помена-партијски војник комплексаш.

    12
    17
    • Dragi prijatelju.
     Griješite.
     Pročitajte Zakon.
     Ako se fakultet završi sa 24-25, pa vojska, pa pripravnički, a u penziju se ide sa 40 g.
     O partiji ne diskutujemo.
     Kako je bio svo vrijeme direktor, a vlast je vršio SNP.
     On je profesionalac i vrhunski stručnjak, vrijedan i radan čovjek.
     Ostalo ne znam, ne poznajem ga lično.

     10
     6
     • ON NIJE BIO DIREKTOR NIKAD SVE DOK NIJE INŽENJER RADOVIĆ DOŠAO NA ČELO DPS A.
      A STUDIRAO JE U PODGORICI PUNIH 10 GODINA.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code