Početna Društvo Kako spasiti palme: Biorend R Palmeras – preparat za suzbijanje surlaša

Kako spasiti palme: Biorend R Palmeras – preparat za suzbijanje surlaša

5

U mediteranskim zemljama Evropske unije za suzbijanje daljeg širenja crvenog palminog surlaša koristi se preparat pod nazivom “Biorend R Palmeras”, španske firme za biološka istraživanja i razvoj IDEBIO.

Riječ je o relativno novom biološkom preparatu na tržištu, sastavljenom od entomopatoenih nematoda i tečnosti za aplikaciju pod nazivim hitosan.

Entomopatogene nematode su cilindrični crvi bez segmentacije, mikroskopske veličine. Evropska komisija ih klasifikuje kao biološke kontrolne organizme, sa istim propisom kao pomoćni insekti, a ne kao mikroorganizmi. Najvažnija grupa parazitskih nematoda beskičmenjaka je jedna od entomopatogenih nematoda (Epn), oni su smrtonosni patogeni insekata. Njihov uspjeh u ovoj ulozi može se pripisati jedinstvenom partnerstvu između nematode koja traži domaćina i smrtonosne bakterije sa insekat-patogenom.

Kombinacijom nematoda i hitosana postiže se kontrola zaraze, biostimulacija i zaštita palme za bolji oporavak nakon napada i zaštita nematode, protiv ozbiljnih vremenskih uslova, kao što su visoke temperature, sušenje i UV zračenje, zbog sposobnosti hitosana da formira zaštiti omotač.

Hitosan je prirodni proizvod koji se dobija iz chitina, organski je i bio razgradiv, netoksičan i ne zagađuje okolinu. Svoju primjenu pronašao je u poljoprivredi kao bio-stimulans za zaštitu usjeva.

Mehanizam uspjeha ovog preparata je zasnovan na činjenici da entomopatogene nematode mogu normalno da žive u hitosanskim rastvorima. Enotomopatogene nematode efikasno ubijaju i eliminišu zarazu. Istovremeno, bakterije povezane tokom procesa infekcije domaćinskog insekta, počinju da oslobađaju neke metabolite kao što su chitinolytic enzimi i antibiotici.

Hitinolitičko dejstvo enzima koje bakterije oslobađaju ubrzava asimilaciju hitozana u biljci, jer ti enzimi razbijaju polimere hitozana u molekule koje biljke mogu lakše da se asimiliraju.

Na sajtu hrvatske Udruge ljubitelja palmi navodi se da kod primjene biološkog preparata Biorend R Palmeras nije potrebno koristiti zaštitnu opremu, jer je on potpuno bezopasan za ljude.

U Hrvatskoj da bi olakšali primjenu ovog preparata i smanjili trud i cijenu tretiranja, na palmu postavljaju sistem cijevi za dostavljanje preparata u krošnju. Tamo su već uvidjeli da hemijska tretiranja privremeno eliminušu i usporavaju širenje surlaša, ali na dugoročnom planu potrebna je ozbiljnija strategija i korišćenje bioloških preparata, bezopasnih za prirodnu sredinu.

5 Komentari

 1. Ako ovako nastavite, Demokrate i co, ostacete upamceni kao vlast u cijem je mandatu Herceg Novi osto bez palmi. Pa se vi bavite visokom politikom a kad idete gradom, ne podizite pogled, palmama je super.. Niste ni svijesni koliko ste vec glasaca izgubili zbog ove situacije, ljudi su u ocaju, traze resenje posto ga vi ne znate i sto je najgore ne izgleda nikao da ga trazite, trazite izgovore.. Fitosanitarna, privatno vlasnistvo, nema se para, kisa ce… Ima li iko kapi lhubavi prema ovom gradu!? Ako ima – pokazite to!!

  20
  3
 2. Moze li neko da kaze dal kidaju iz privatnih dvorista palme koje su zarazene sami ili vlasnici moraju da plate i sta ako nisu tu ili ako ih boli uvo? Mislim svakako ne umanjuje problem, jer se vizure grada mjenjaju i na hiljade surlasa sa tih mjesta ce preletiti na okolne palme.

  7
  1
 3. Zasto ne rade zahvate na palme na potezu od pijace pa do skole u srbinu. Na tom potezu ima ih barem 15 zarazenih. Jel zato sto su kao na privatnim posjedima?? Gledano iz vazduha, ova cijelina predstavlja spojenu zonu, i koncentracija surlasa je zaprepascujujevisoka..

  11
  1
 4. A cuvena “dendrohirurgija” je promasena prica, nego se niko nije sjetio da pogleda kako taj problem rjesavaju Spanci, Francuzi ili Italijani!

  13
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code