Kako spasiti palme: Neophodno stalno tretiranje

Kako spasiti palme: Neophodno stalno tretiranje

12
Podijeli

Štetočina crveni palmin surlaš već 5 godina je aktivan na crnogorskom primorju. Zbog njegovog djelovanja samo u Heceg Novom desetine palmi ostale su bez krošnji. Grad dobija nove “krnje” vizure, jer su ogoljene najprepoznatljivije lokacije koje su krasile palme.

Iako su iz Ministarstva poljoprivrede zajedno sa lokalnim upravama pripremili i sproveli mjere zaštite, rezultati su izostali. Surlaš se proširio, a najviše palmi oštećeno je u ulcinjskoj opštini, gdje se surlaš najprije pojavio. To je Radiju Jadran potvrdila načelnica sektora za zdravlje bilja u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Tamara Popović:

Picerija i restoran

– Nažalost, nakon pet godina sprovođenja mjera i legislative ne možemo da se pohvalimo rezultatima, jer se surlaš proširio duž primorja. Kao i svake godine, upravo u ovom periodu oktobar – novembar, palme pokazuju prve simptome napada i počinju da “padaju”, tj. da potvrđuju da mjere nijesu dale očekivane rezultate. To nam je znak da nam ponovo predstoji period u kome se moraju sprovoditi mjere zaštite kako bi se infekcioni potencijal tokom sljedeće godine sveo na najmanju moguću mjeru, navodi ona.

Tretiranje palmi insekticidima sprovođeno je u skladu sa akcionim planom na javnim površinama, međutim, učinkovitost je manja jer istim intenzitetom nije rađena na privatnim posjedima. Sa druge strane, turistička sezona otežava primjenu hemijskih tretmana. Do sada su postavljane feromonske klopke, odrađeni procesi dendrohirurgija, međutim nijesu dali željene rezultate, jer su vjerovatno odrađene kasno, objašnjava Popović:

– Ono što je još veliki problem jeste nepristupačnost do velikog broja palmi, koje su jako visoke i teško im je prići mehanizacijom. Takve ostanu neistretirane i predstavljaju izvor zaraze. Jedan od problema je i što opštinske službe imaju nedovoljan broj radnika i mehanizacije za sprovođenje hemijskih tretmana i mjera uništavanja palmi, dodala je Popović.

U predstojećem zimskom periodu jako je važno da se iskoristi povoljna situacija kada surlaš ne leti i palme zaštite koiliko je moguće, kako bi se infekcioni potencijal smanjio na najmanju moguću mjeru.

Posljednja statistika uništenih palmi rađena je početkom godine, dok su u ljetnjem periodu rađene mjere zaštite, pa Popović ne može dati precizan broj palmi koje su uništene. Sa druge strane, postoji strah da će surlaš, kada završi sa napadom na palmu fenix canariensis, koja je za sada najugroženija, preći i na druge vrste. Ipak, to se još ne može znati sa sigurnošću.

Naša sagovornica ističe da zemlje u okruženju koje se suočavaju sa istim problemom koriste i druge vidove zaštite, znatno skuplje – mašine za mikrotalase, biopreparati – nematociti, međutim, ni to nije dalo efekta, jer surlaš nije zaustavljen.

Njegovo širenje do sada niko nije prekinuo, stoga je neophodno pravovremeno sprovoditi zaštitu, sa sredstvima koja su na raspolaganju. Tako se posljedice samo mogu ublažiti da ne bismo ostali bez kompletnog palminog fonda, koji je u svim gradovima primorja već prilično uništen.

12 Komentari

 1. milizte da zivimo u prosla doba, zbog cega ne upitate Opstinu Napoli u Italiju ini imaju jednu masinu koja je vrlo uspjesna opkoli stablo palme ko sa rukama pusti struju i ubije sve stetocine do srzi, Evo vam stranica
  U google ukucajte Macchina per salvare palme pa onda na slike vidjecete mnogo dobrog

 2. Pare, kojima bi se mogla napraviti opsežna akcija preventive i spašavanja palmi, otićiće u džep Vladi Georgijevu i njegovoj ekipi, za novogodišnji koncert.
  Ne kažem, da narodu treba ukinuti zabavu, ali bitno je prebrojati sa koliko para raspolažemo, pa nakon toga odrediti listu prioriteta.

  Ako je novogodišnji koncert bitniji od palmi – neka bude tako.
  U tom slučaju treba zaključiti ovu temu o surlašu, i pisati o Vladi Georgijevu!

 3. Samo izgovori. Palme su visoke, a vi niste ni probali da ih tretirate iz zemlje i injekcijom, za to nemorate do krosnje da se penjete, feromonske klopkebu Herce Novom nisu postavljane a niste ni probali sa onim crvima da razbolite surlase. Postoje primjeri gdje su se uspijeli izborit, a tacno je da je stetocina ozbiljna i da je vasa borba neozbiljna i nedorasla prilici. I jedna najbitnija stvar SVE palme moraju bit tretirane ne samo 15%, tj onoliko koliko ih ima na javnim povrsinama. Treba osnovati specijalno tijelo koje ce da se strucno bori sa ovim, i da im sebobezbijedi budzet adekvatan za to.

 4. Zašto se u javne službe ne zaposle ljudi koji znaju,koji bi radili kako treba,kojima ne bi politika pokretala mozak,koji vole grad i ne bi pričali gluposti,koji bi učinili sve da ne bude štete….?Ali to izgleda nije povoljno za politiku,jer bi sve radilo kao nekad,za napredak,za bolje svima,za ovaj grad i narod.Glumi se rabota odlično u sve što je zajedničko,jer to dostinji tako odgovara;zaludu bi roditelj roditelja da zavede red kad su đeca pomamljena.

 5. Morare da ulozite pare gospodo.. Umjesto 4 dana nove godins mogli ste napravit jedan, a ostatak ulozit za borbu sa durlasem. Ima milion nacina da se sredstva obezbijede. Postoji i evropski sistem zastite..

  11
 6. U tekstu je pomenuto da postoji mogucnost da palmin surlas krene da unustava i ostale vrste palmi.Gospodo draga to je tacno i u Italiji na podrucjima gdje su unistene Kanarske palme surlas je presao na ostale vrste.Ja molim sve nadlezne lokalne i drzavne cinioce vlasti da se uradi nesto konkretno u smislu zastite jer stete ce biti neprocijenjive.Iako imam sezdeset godina vrlo sam zaonteresivan da se ukljucim kao volonter.Sigurno da nisam usamljen.Molim vas ucinite nesto da spasimo ljepotu u kojoj zivimo.

  14
  • ja sam čitao neku studiju, valjda mu ne odgovaraju palme kojima je list u obimu pri dnu manji od 5 cm, jer ne može larva da stane unutra, a larva se hrani listom.. ako neko je neko našao neku drugu informaciju neka šeruje ovdje.

Ostavite komentar

*

code